- 250 TL üzeri siparişlerinizde ÜCRETSİZ KARGO (HepsiJet Kargo 300 TL üzeri siparişlerde Ücretsiz Kargo) - 250 TL altı siparişlerde kargo ücreti 8,90 TL ile 14.90 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Size teslim edilen paketin içinden ürünün hasarlı, ezik ya da ıslak çıkması durumunda; Durumu teslimat sırasında fark ediyorsanız paketi teslim almayınız. Durumu teslimattan sonra fark ettiyseniz: Ürünün ve kutunun fotoğraflarını çekmeniz gereklidir. 444 123 1 numaralı telefonumuzdan bizi arayıp durumu anlatmanız gerekmektedir. Söz konusu işlemleri yaptıktan sonra ürünler tarafınıza sağlam olarak yeniden gönderilecek ya da ürün bedeli iade edilecektir. Elinize geçen hasarlı paket ile ilgili yapmanız gerekenler temsilcimiz tarafından size telefonda anlatılacaktır.
Tüm ürünlerimiz ithalatçı veya imalatçı firma garantisi altındadır. Arızalı ürününüzü faturası veya garanti belgesi ile birlikte size en yakın yetkili teknik servise teslim edebilirsiniz. Yetkili teknik servis bilgilerine garanti belgesi ve kullanım kılavuzlarından ulaşabilirsiniz. Teknik servisine ulaşım imkanınız olmayan markalar için bu ürünleri bize göndermeniz durumunda ürünler tarafımızdan yetkili servislere sizin adınıza gönderilmekte ve sonuç beklenmektedir. Arızalı ürünü doğrudan yetkili servise götürmeniz ya da göndermeniz daha hızlı sonuç almanızı sağlamaktadır. Yetkili servis ile problem yaşadığınızda bize başvurabilirsiniz.Ayıplı satılan ürünlerde gönderi bedeli firmamıza, ayıplı olmayıp garanti süresinde karşılaşılan arızalara istinaden gönderdiğiniz ürünlerin kargo bedeli ise tarafınıza aittir
Eğer iadeniz "Cayma Hakkı ve İade Süresi" kısmında bulunan şartları karşılıyor ise ürünü orijinal faturası ile birlikte göndermeli ve faturanızı mutlaka göndereceğiniz paketin içerisine koymalısınız. Faturasız gönderilen iadeler kabul edilememektedir.(fotokopi geçerli olacaktır) İade edeceğiniz ürünün kullanılmamış, kullanım hatası sonucu zarar görmemiş ya da paketinin hasar görmemiş olması gerekmektedir. İade etmek istediğiniz ürünleri tüm aksesuarları ve orijinal kutusu ile göndermeniz gerekmektedir. Ürünler adresimize gönderilirken orijinal kutusu zarar görmeyecek şekilde muhafaza edilmelidir. Yani; ürünler kargoya direkt orijinal kutusu ile değil, orijinal kutusunun koruyucu bir koliye yerleştirilmesinden sonra gönderilmelidir. Eğer ürünün faturası şirket adına kesilmiş ise iade işlemi için kurumun düzenlemiş olduğu 'iade faturası' ve 'iade irsaliyesi' (ya da irsaliyeli fatura) gönderilmesi zorunludur. Aksi durumda, faturası kurumlar adına düzenlenen siparişlerin iadeleri yapılamamaktadır.
Şu anda anlaşmalı olarak çalıştığımız kargo firmaları aşağıda sıralanmıştır. Seçeceğiniz bu kargo firmalarından biriyle siparişiniz gönderilecektir.Yurtiçi KargoAras Kargo
Üyelik hesabınızla verdiğiniz siparişlerinizde hesabınıza giriş yapıp Hesabım > Siparişlerim bölümünden siparişinizle ilgili bilgilere ulaşabilir ve siparişiniz kargoya verildiyse kargonuzu takip edebilirsiniz. Siparişiniz kargoya teslim edildiğinde size ayrıca bir bilgi e-postası gönderilecektir.
Sitemize üye olduğunuzda üyelik ve teslimat adresi gibi bilgileriniz sizin için saklanacağından her siparişiniz sırasında aynı bilgileri tekrar girmek zorunda kalmazsınız. Avantajlı özel kampanyalarımızı görebilmeniz ve indirim fırsatlarından yararlanabilmeniz için de üye olmanız gereklidir. Üye olduğunuzda aynı zamanda ilgilendiğiniz ama o anda stoklarımızda olmayan ürünler yeniden stoklarımıza girdiğinde otomatik olarak haberdar edilmeniz mümkün olacaktır.
Alışverişlerinizde banka kartı (Debit Card) kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Banka kartı ile yapılan ödemelerinizi Üç Boyutlu Güvenlik Sistemi (3D Secure) ile güvenli bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Kart bilgilerinizi girdikten sonra bankanıza ait güvenlik doğrulama ekranına yönlendirilirsiniz ve karşınıza gelen ekranda cep telefonunuza gönderilen size özel şifreyi girerek işleminizi tamamlayabilirsiniz. Uyarı: Banka kartı ile alışveriş yaparken hesabınızda en az sipariş tutarı kadar bakiye olması gereklidir. Hesabınızda yeterli bakiye olmaması durumunda online alışveriş yapılamaz. Banka kartı ile tek seferde peşin ödeme yapılır ve ödeme tutarı banka hesabınızdan anında düşülür. Banka kartı ile yapılan ödemelerde taksit yapılmamaktadır.
Havale/EFT komisyon ücretleri bankaların kendi uygulaması olup bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Havale/EFT ödemelerinizde Açıklama kısmına mutlaka "Sipariş Numaranızı" eklemeniz gerekmektedir. Ödeme tarafımıza ulaştığında gerekli kontroller yapılarak en kısa sürede siparişiniz onaylanır. Havale/EFT ödemelerinizde Alıcı ismi mutlaka "Civil Mağazacılık A.Ş" olmalıdır. 3 iş günü içerisinde ödemesi gerçekleşmeyen siparişler otomatik olarak iptal edilecektir.
Banka Hesabımız;
PTT Hesabımız;
BKM Express, BKM, Bankalar ve e-ticaret dünyasının önde gelen firmalarıyla birlikte geliştirilen, hızlı, kolay ve güvenli bir ödeme sistemidir. Kart sahibiyseniz BKM Express'e herhangi bir ücret ödemeden kaydolabilir; kart bilgilerinizi internette paylaşmadan alışveriş yapabilirsiniz. Üstelik BKM Express'in iPhone ve Android uygulamalarını kullanarak; BKM Express'e üye olabilir, Kartlarınızı ekleyebilir, Farklı bankalara ait tüm kartlara aynı uygulama üzerinden ulaşabilir, İşyerlerinin mobil uygulamaları veya siteleri üzerinden BKM Express ile alışveriş yapabilir, Dilediğiniz cep telefonu numarasına veya kart numarasına para gönderebilirsiniz.
240 TL ye kadar olan siparişleriniz için kapıda ödeme yapabilirsiniz. 240 TL üstü siparişleriniz için Kredi Kartı veya Havale\Eft ile ödeme yöntemini tercih edebilirsiniz. Kapıda Ödeme sistemi içerisinde taksitli ödeme seçeneği bulunmamaktadır. Siparişleriniz onay tarihinden Üç (3) İş Günü İçerisinde kargoya teslim edilecektir. Ödeme işlemleri tamamlanması ardından, sipariş ile ilgili faturanız size paketiniz ile birlikte anlaşmalı olduğumuz Kargo görevlisi tarafından teslim edilecektir. Kapıda Nakit Ödemeler anlaşmalı olduğumuz kargo firması(lar) ile gönderilmektedir.
Civilim.com, müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek amacıyla bazı kişisel bilgilerinizi (isim, yaş, ilgi alanlarınız, e-posta vb.) sizlerden talep etmektedir. Civilim.comsunucularında toplanan bu bilgiler, dönemsel kampanya çalışmaları, müşteri profillerine yönelik özel promosyon faaliyetlerinin kurgulanması ve istenmeyen e-postaların iletilmemesine yönelik müşteri "sınıflandırma” çalışmalarında sadece Civilim.com bünyesinde kullanılmaktadır. Civilim.com, üyelik formlarından topladığı bilgileri, söz konusu üyenin haberi ya da aksi bir talimatı olmaksızın, üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşmamakta, faaliyet dışı hiçbir nedenle ticari amaçla kullanmamakta ve de satmamaktadır. Civilim.com, e-posta adresleri ve üyelik formlarında istediği kişisel bilgilerin haricinde site kullanımı sırasında izlediği, ziyaretçi hareket ve tercihlerini analiz ederek yorumlamaktadır. Kişisel bilgiler içermeyen bu istatistiksel veriler, Civilim.com müşterilerine daha özel ve etkin bir alışveriş deneyimi yaşatmak amacıyla Civilim.com iş ortakları ile paylaşılabilmektedir. Müşteri bilgileri, ancak resmi makamlarca usulü dairesinde bu bilgilerin talep edilmesi halinde ve yürürlükteki emredici mevzuat hükümleri gereğince resmi makamlara açıklama yapmak zorunda olduğu durumlarda resmi makamlara açıklanabilecektir. Müşterinin sisteme girdiği tüm bilgilere sadece Müşteri ulaşabilmekte ve bu bilgileri sadece Müşteri değiştirebilmektedir. Bir başkasının bu bilgilere ulaşması ve bunları değiştirmesi mümkün değildir. Herhangi bir zamanda günlük email gönderim listemizden çıkmak isterseniz, gönderdiğimiz emaillerin alt kısmında bulunan “E-bulten listemizden çıkmak için lütfen tıklayınız” linkine tıklayarak e-bulten üyeliğinden tek tıkla , kolayca çıkabilirsiniz. Ödeme sayfasında istenen kredi kartı bilgileriniz, siteden alışveriş yapan siz değerli müşterilerimizin güvenliğini en üst seviyede tutmak amacıyla hiçbir şekilde Civilim.com veya ona hizmet veren şirketlerin sunucularında tutulmamaktadır. Bu şekilde ödemeye yönelik tüm işlemlerin Civilim.com arayüzü üzerinden banka ve bilgisayarınız arasında gerçekleşmesi sağlanmaktadır. Ayrıca Civilim.com’da ‘’Secure Sockets Layer’’ (SSL) teknolojisi kullanılmaktadır.128 bit SSL sertifikamız sayesinde kişisel bilgileriniz şifrelendiğinden 3.şahısların ellerine geçmesi tamamı ile engellenmiştir. Civil Mağazacılık A.Ş. Adres: Cumhuriyet Mahallesi Cihan Sokak No :20 Çayırova - Kocaeli Telefon: 444 123 1 Email: musterihizmetleri@civilim.com
- SATICI'nın unvanı ve iletişim bilgileri ile güncel tanıtıcı bilgileri, - Ürün(ler)'in İNTERNET SİTESİ'nden alınması sırasındaki satış işlemi aşamaları ile yanlış girilen bilgilerin düzeltilmesine ilişkin amaca uygun araçlar-yöntemler, - SATICI'nın mensubu olduğu Meslek Odası (İTO-İstanbul Ticaret Odası) ve ITO'nun meslek ile ilgili öngördüğü davranış kuralları bilgisinin edinebileceği elektronik iletişim bilgileri (Telefon: 4440486, www.ito.org.tr) - SATICI tarafından uygulanan ALICI bilgileri için geçerli gizlilik, veri kullanımı-işleme ve ALICI'ya elektronik iletişim kuralları ile ALICI'nın bu hususlarda SATICI'ya verdiği izinler, ALICI'nın kanuni hakları, SATICI'nın hakları ve tarafların haklarını kullanım usulleri, - Ürünler için SATICI tarafından öngörülen gönderim kısıtlamaları, - Sözleşme konusu Ürün(ler) için SATICI tarafından kabul edilen ödeme yöntem-araçları ile Ürünler'in temel özellik-nitelikleri, vergiler dâhil toplam fiyatı (ilgili masraflar da dâhil olmak üzereALICI'nın SATICI'ya ödeyeceği toplam bedel), - Ürüler'in ALICI'ya teslimine ilişkin usuller ile nakliye-teslim-kargo masrafları hakkında bilgiler, - Ürünler ile ilgili diğer ödeme/tahsilat ve teslimat bilgileri ile Sözleşme'nin ifasına ilişkin bilgiler, bu hususlarda tarafların taahhüt-sorumlulukları, - ALICI'nın cayma hakkına sahip olmadığı Ürünler ve diğer mal-hizmetler, - ALICI'nın cayma hakkının olduğu durumlarda bu hakkını kullanma şartları, süresi ve usulü ile hakkın süresinde kullanılmaması durumunda ALICI'nın cayma hakkını kaybedeceği, - Cayma hakkı olan Ürünler'de, Ürün cayma süresi içinde kullanım talimatlarına, olağan işleyişine veya teknik özelliklerine uygun kullanılmamasından ötürü bozulduğu veya bir değişikliğe uğradığı takdirde ALICI'nın cayma talebinin kabul edilmeyebileceği ve her durumda SATICI'ya karşı sorumlu olacağı, SATICI'nın kabul ettiği hallerde söz konusu bozukluğa veya değişime göre uygun bulduğu bir tutarı ALICI'ya yapacağı geri ödemeden tenzil (mahsup) ile tahsil edebileceği, - Cayma hakkının bulunduğu durumlarda Ürünleri SATICI'ya ne şekilde iade edebileceği ve ilgili tüm mali hususlar (iade yolları, masrafı ve Ürün bedelinin iadesi ve iade sırasında ALICI tarafından kazanılmış/kullanılmış ödül puanları için yapılabilecek indirim ve mahsuplar dahil), - ALICI'nın tüzel kişi olması halinde, ticari ya da mesleki amaçlarla satın aldığı Ürünler için (örneğin toplu alımlar herhalükarda bu nitelikte sayılır) cayma hakkı başta olmak üzere "tüketici haklarını" kullanamayacağı, - Mahiyetine göre bu Sözleşme'de de yer alan diğer tüm satış şartları ile işbu Sözleşme ALICI tarafından İNTERNET SİTESİ'nde onaylanarak kurulduktan sonra ALICI'ya elektronik posta ile gönderildiğinden ALICI tarafından istenen süre ile saklanıp buradan erişilebileceği, SATICI'nın da üç yıl süre ile nezdinde saklayabileceği. - Uyuşmazlık hallerinde ALICI'nın SATICI'ya şikayetlerini iletebileceği iletişim bilgileri ile yasal başvurularını 6502 Sayılı Kanun'un ilgili hükümlerine uygun olarak İlçe/İl Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemeleri'ne yapabileceği.
MADDE 4: CAYMA HAKKI ALICI Ürün'ü teslim aldığı tarihten itibaren ondört (14) gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin bu Sözleşme'den cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkı bulunan hallerde ALICI'nın cayma hakkını kullandığına dair açık bir bildirimi yasal 14 günlük süre içinde SATICI'ya yöneltmiş (yukarıda belirtilen iletişim adreslerine yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı ile) olması yeterlidir. Söz konusu hakkın süresi içerisinde kullanılması durumunda, Ürün'ün azami on (10) gün içerisinde, giderleri ALICI'ya ait olmak üzere SATICI'nın yukarıdaki adresine gönderilmesi zorunludur. Ürünün anlaşmalı kargo firmaları aracılığıyla gönderilmesi halinde ALICI'dan masraf alınmaz. Bu iade işleminde Ürün'ün kutusu, ambalajı, varsa standart aksesuarları ile birlikte eksiksiz ve hasarsız olarak teslim edilmesi gerekmektedir. Yukarıdaki belirtilen gereklerin ALICI tarafından yerine getirilmesi kaydı ile cayma bildiriminin SATICI'ya ulaştığı tarihten itibaren 14 gün içinde Ürün bedeli ve varsa Ürün'ün ALICI'ya teslim masrafları ALICI'ya, Ürün'ü satın alırken kullandığı ödeme aracına uygun bir şekilde iade edilir. MADDE 5: CAYMA HAKKININ KULLANILAMAYACAĞI HALLER ALICI Ürün'ü teslim aldığı tarihten itibaren ondört (14) gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin bu Sözleşme'den cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkı bulunan hallerde ALICI'nın cayma hakkını kullandığına dair açık bir bildirimi yasal 14 günlük süre içinde SATICI'ya yöneltmiş (yukarıda belirtilen iletişim adreslerine yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı ile) olması yeterlidir. Söz konusu hakkın süresi içerisinde kullanılması durumunda, Ürün'ün azami on (10) gün içerisinde, giderleri ALICI'ya ait olmak üzere SATICI'nın yukarıdaki adresine gönderilmesi zorunludur. Ürünün anlaşmalı kargo firmaları aracılığıyla gönderilmesi halinde ALICI'dan masraf alınmaz. Bu iade işleminde Ürün'ün kutusu, ambalajı, varsa standart aksesuarları ile birlikte eksiksiz ve hasarsız olarak teslim edilmesi gerekmektedir. ALICI’ nın kusurundan kaynaklanan bir nedenle malın değerinde bir azalma olursa veya iade imkânsızlaşırsa ALICI kusuru oranında SATICI’ nın zararlarını tazmin etmekle yükümlüdür. Ancak cayma hakkı süresi içinde malın veya ürünün usulüne uygun kullanılmasın sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan ALICI sorumlu değildir. Yukarıdaki belirtilen gereklerin ALICI tarafından yerine getirilmesi kaydı ile, cayma bildiriminin SATICI'ya ulaştığı tarihten itibaren 14 gün içinde, Ürün bedeli ve varsa Ürün'ün ALICI'ya teslim masrafları ALICI'ya, Ürün'ü satın alırken kullandığı ödeme aracına uygun bir şekilde iade edilir. MADDE 6: GÜVENLİK-GİZLİLİK, KİŞİSEL BİLGİLER, ELEKTRONİK İLETİŞİMLER VE FİKRİ-SINAİ HAKLAR İLE İLGİLİ KURALLAR İNTERNET SİTESİ'nde bilgilerin korunması, gizliliği, işlenmesi-kullanımı ve iletişimler ile diğer hususlarda aşağıda cari esasları belirtilen gizlilik kuralları-politikası ve şartlar geçerlidir. 1. ALICI tarafından İNTERNET SİTESİ'nde girilen bilgilerin ve işlemlerin güvenliği için gerekli önlemler, SATICI tarafındaki sistem altyapısında, bilgi ve işlemin mahiyetine göre günümüz teknik imkanları ölçüsünde alınmıştır. Bununla beraber, söz konusu bilgiler ALICI cihazından girildiğinden ALICI tarafında korunmaları ve ilgisiz kişilerce erişilememesi için, virüs ve benzeri zararlı uygulamalara ilişkin olanlar dahil, gerekli tedbirlerin alınması sorumluluğu ALICI'ya aittir. 2. ALICI'nın İNTERNET SİTESİ'ne üyeliği ve alışverişleri sırasında edinilen bilgileri SATICI, dahil olduğu BURAYA BAĞLI OLDUĞUMUZ ŞİRKETLER YAZILACAK mevcut ve ilerideki iştirakleri, bağlı şirketleri, ortakları, halefleri ve/veya bunların belirleyecekleri üçüncü kişiler/kuruluşlar tarafından muhtelif ürün/hizmetlerin sağlanması ve her türlü bilgilendirme, reklam-tanıtım, promosyon, satış, pazarlama, mağaza kartı, kredi kartı ve üyelik uygulamaları amaçlı yapılacak elektronik ve diğer ticari-sosyal iletişimler için, belirtilenler ve halefleri nezdinde süresiz olarak veya öngörecekleri süre ile kayda alınabilir, basılı/manyetik arşivlerde saklanabilir, gerekli görülen hallerde güncellenebilir, paylaşılabilir, aktarılabilir, transfer edilebilir, kullanılabilir ve sair suretlerle işlenebilir. Bu veriler ayrıca kanunen gereken durumlarda ilgili Merci ve Mahkemelere iletilebilir. ALICI kişisel olan-olmayan mevcut ve yeni bilgilerinin, kişisel verilerin korunması hakkında mevzuat ile elektronik ticaret mevzuatına uygun biçimde yukarıdaki kapsamda kullanımına, paylaşımına, işlenmesine ve kendisine ticari olan-olmayan elektronik iletişimler ve diğer iletişimler yapılmasına muvafakat ve izin vermiştir. 3. ALICI SATICI'ya belirtilen iletişim kanallarından ulaşarak veri kullanımı-işlenmelerini ve/veya iletişimleri her zaman için durdurabilir. ALICI'nın bu husustaki açık bildirimine göre, kişisel veri işlemleri ve/veya tarafına iletişimler yasal azami süre içinde durdurulur; ayrıca dilerse, hukuken muhafazası gerekenler ve/veya mümkün olanlar haricindeki bilgileri, veri kayıt sisteminden silinir ya da kimliği belli olmayacak biçimde anonim hale getirilir. ALICI isterse kişisel verilerinin işlenmesi ile ilgili işlemler, aktarıldığı kişiler, eksik veya yanlış olması halinde düzeltilmesi, düzeltilen bilgilerin ilgili üçüncü kişilere bildirilmesi, verilerin silinmesi veya yok edilmesi, otomatik sistemler ile analiz edilmesi sureti ile kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz, verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebi ile zarara uğrama halinde giderilmesi gibi konularda SATICI'ya her zaman yukarıdaki iletişim kanallarından başvurabilir ve bilgi alabilir. Bu hususlardaki başvuru ve talepleri yasal azami süreler içinde yerine getirilecek yahut hukuki gerekçesi tarafına açıklanarak kabul edilmeyebilecektir. 4. İNTERNET SİTESİ'ne ait her türlü bilgi ve içerik ile bunların düzenlenmesi, revizyonu ve kısmen/tamamen kullanımı konusunda; SATICI'nın anlaşmasına göre diğer üçüncü sahıslara ait olanlar hariç; tüm fikri-sınai haklar ve mülkiyet hakları SATICI'ya aittir. 5. SATICI yukarıdaki konularda gerekli görebileceği her türlü değişikliği yapma hakkını saklı tutar; bu değişiklikler SATICI tarafından İNTERNET SİTESİ'nden veya diğer uygun yöntemler ile duyurulduğu andan itibaren geçerli olur. 6. İNTERNET SİTESİ'nden ulaşılan diğer sitelerde kendilerine ait gizlilik-güvenlik politikaları ve kullanım şartları geçerlidir, oluşabilecek ihtilaflar ile menfi neticelerinden SATICI sorumlu değildir. MADDE 7: GENEL HÜKÜMLER Sözleşme konusu ürün, kural olarak ve normal koşullarda yasal 30 günlük süreyi aşmamak şartı ile yerleşim yerinin uzaklığına bağlı olarak TÜKETİCİ ’ye yani ALICI ’ya veya gösterdiği adresteki 3. kişi veya kuruluşa teslim edilir. Ürünün teslimi hususunda Ürün Bilgileri başlıklı maddede yazan kargo ücreti ALICI tarafından ödenir. Sözleşme konusu ürün, tüketiciden başka bir kişi veya kuruluşa teslim edilecek ise ALICI, ürünün kendisine teslim edileceği 3. kişinin adı–soyadı/unvanı/adresi gibi bilgileri eksiksiz ve yazılı olarak SATICI ’ya bildirmek zorundadır. 1. 18 yaşından küçükler civilim.com adresinden alışveriş yapamaz. 2. Genel olarak ve aksi açıkça belirtilmediği sürece teslimat masrafları (kargo ücreti vb.) ALICI'ya aittir. 3. Ürünlerin teslimatı anında ALICI'nın adresinde bulunmaması ve adresteki kişilerin teslimatı kabul etmemesi durumunda SATICI, bu husustaki edimini yerine getirmiş kabul edilecektir. Adreste teslim alacak bir kimsenin olmaması durumunda kargo firması ile temas kurarak ürünlerin sevkiyatını takip etmek ALICI'nın sorumluluğundadır. Ürün, ALICI'dan başka bir kişi/kuruluşa teslim edilecek ise, teslim edilecek kişi/kuruluşun adresinde bulunmaması veya teslimatı kabul etmemesinden SATICI sorumlu tutulamaz. Bu hallerde ALICI'nın Ürün'ü geç teslim almasından kaynaklanan her türlü zarar ile Ürün'ün kargo şirketinde beklemiş olması ve/veya kargonun SATICI'ya iade edilmesinden dolayı oluşan giderler de ALICI'ya aittir. 4. ALICI, Ürün'ü teslim aldığı anda kontrol etmekle ve Ürün'de kargodan kaynaklanan bir sorun gördüğünde, Ürün'ü kabul etmemek ve Kargo firması yetkilisine tutanak tutturmakla sorumludur. Aksi halde SATICI sorumluluk kabul etmeyecektir. 5. ALICI'nın, SATICI tarafından aksi yazılı öngörülmemiş ise, Ürün'ü teslim almadan önce bedelini tamamen ödemiş olması gerekir. Peşin satışlarda teslimattan önce Ürün bedeli SATICI'ya tamamen ödenmediği, taksitli satışlarda vadesi gelen taksit tutarı tediye edilmediği takdirde SATICI, tek taraflı olarak sözleşmeyi iptal edebilir ve Ürün'ü teslim etmeyebilir. Ürün teslimatı sonrasında herhangi bir sebepten dolayı, işlem yapılan kredi kartının ait olduğu Banka/finansman kurumunun Ürün bedelini SATICI'ya ödememesi ya da ödediği bedeli geri talep etmesi halinde, Ürün en geç 3 gün içinde ALICI tarafından SATICI'ya iade edilir. Ürün bedelinin ödenmemesi ALICI'nın bir kusurundan veya ihmalin kaynaklanıyor ise kargo masrafları ALICI tarafından karşılanacaktır. SATICI'nın iadeyi kabul etmeksizin Ürün bedeli alacağını takip dahil diğer tüm akdi-kanuni hakları ayrıca ve her halükarda saklıdır. Tereddüte mahal vermemek bakımından; ALICI'nın satış bedelini, bankalardan (finansman kuruluşları dahil) sahip olduğu kredi kartı, taksit kart v.b. ile ödediği hallerde, bu kartların sağladığı tüm imkanlar doğrudan kartı veren kuruluşça sağlanmış kredi ve/veya taksitli ödeme imkanlarıdır; bu çerçevede gerçekleşen ve SATICI'nın bedelini defaten veya peyder pey tahsil ettiği Ürün satışları işbu Sözleşme'nin tarafları yönünden kredili veya taksitli satış değildir, peşin satıştır. SATICI'nın kanunen taksitle satış sayılan hallerdeki yasal hakları (taksitlerinödenmemesi halinde sözleşmeyi fesih ve/veya kalan borcun tümünün temerrüt faizi ile birlikte ödenmesini talep hakları dahil) ilgili mevuzat çerçevesinde mevcut ve saklıdır. ALICI'nın temerrüdü durumunda yürürlükteki kanunların öngördüğü şekilde aylık oranda temerrüt faizi tatbik edilir. 6. Ürün'ün normal satış/teslimat koşulları dışında olağanüstü durumlar (hava muhalefeti, yoğun trafik, deprem, sel, yangın gibi) nedeni ile yasal azami 30 günlük süre zarfında teslim edilememesi söz konusu ise, SATICI teslimat ile ilgili olarak ALICI'yı bilgilendirir. Bu durumda ALICI siparişi iptal edebilir, benzer bir ürün sipariş edebilir veya olağanüstü durum sonuna kadar bekleyebilir. 7. SATICI Sözleşme konusu Ürün'ü tedarik edemeyeceğinin anlaşılması halinde, bu durumu öğrendiği tarihten itibaren üç (3) gün içinde açık bir şekilde ALICI'yı kanuna uygun yöntemle bilgilendirmek ve sözlü/yazılı onayını almak kaydıyla, eşit kalite- fiyatta başka bir mal/hizmeti tedarik edebilir ve Sözleşme konusu taahhüdünü bu suretle yerine getirmiş sayılır. ALICI söz konusu onayı verip vermemekte her bakımdan serbesttir ve onay vermediği hallerde sipariş iptaline (Sözleşme feshine) ilişkin akdi-kanuni hükümler uygulanır. 8. Sözleşme-kanuna uygun caymalar dahil sipariş iptallerinde ve Sözleşme fesihlerinde, Ürün bedeli tahsil edilmiş ise, azami 14 gün içinde ALICI'ya iade edilir. Aşağıdaki kuralın gerekleri saklıdır. İade ALICI'nın SATICI'ya Ürün bedeli tediyesinde kullandığı ödeme aracına uygun bir şekilde yapılır. Örneğin Kredi kartlı ödemelerde iade işlemi de ALICI kredi kartına iade sureti ile yapılır ve Ürün tutarı, siparişin ALICI tarafından iptal edilmesinden sonra aynı sürede ilgili bankaya iade edilir; bu tutarın bankaya iadesi işleminin SATICI tarafından yapılmasından sonra ALICI hesaplarına yansıması tamamen banka işlem süreci ile ilgili olduğundan, ALICI olası gecikmeler için SATICI'nın herhangi bir şekilde müdahalesi ve sorumluluk üstlenmesinin mümkün olamayacağını şimdiden kabul eder (bankaların iadeyi ALICI hesabına yansıtma işlemleri genellikle üç haftayı bulabilmektedir). SATICI'nın iade edilecek bedel için, bu Sözleşme ve kanundan doğan mahsup, indirim ve tenzilat hakları vardır ve saklıdır. Sözleşme'nin SATICI'nın edimini ifa etmemesinden ötürü ALICI tarafından feshedildiği hallere ilişkin ALICI kanuni hakları da saklı ve mevcuttur. 9. ALICI Ürün ve satışla ilgili talep ve şikayetlerini, Sözleşme'nin giriş kısmındaki SATICI iletişim kanallarından ulaşarak, sözlü veya yazılı şekilde SATICI'ya bildirebilir. 10. ALICI, Bu Sözleşme'den ve/veya uygulanmasından doğabilecek her türlü uyuşmazlığın çözümünde SATICI kayıtlarının (bilgisayar-ses kayıtları gibi manyetik ortamdaki kayıtlar dahil) tek ve gerçek münhasır delil olarak, HMK 193 vd. maddeleri anlamında muteber, bağlayıcı, kesin ve münhasır delil teşkil edeceğini ve bu maddenin delil sözleşmesi niteliğinde olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder; tarafların ilgili emredici yasal düzenlemelerden bu hususta doğan hakları geçerli ve saklıdır. MADDE 8: TEBLİGATLAR 1. İşbu Sözleşme ile ilgili tüm bildirimler, Tarafların giriş kısmında belirtilen adreslerine yapılacaktır. 2. Taraflar, bildirim yapılacak adreslerini değiştirmek istemeleri halinde söz konusu değişikliği makul bir süre önceden diğer Taraf’a noter ya da iadeli taahhütlü posta kanalıyla bildireceklerdir. Aksi halde, eski adrese yapılan tebligat geçerli olacaktır. 3. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 18/III. maddesinde belirtilen ihtarlar (temerrüt, fesih, sözleşmeden dönme ihbarları) noter, telgraf veya iadeli taahhütlü mektup ile ya da Elektronik Tebligat Yönetmeliği uyarınca “kayıtlı elektronik posta adresine” e-posta ile gönderildikleri takdirde geçerli sayılacaktır. İhtar ve/veya ihbarlar Türk kanunlarına göre muteber surette tebliğ edilmiş sayıldıkları günden itibaren geçerli olacaklardır. MADDE 9: TEMERRÜT HALİ VE HUKUKİ SONUÇLARI 1. Tarafların işbu sözleşmeden kaynaklanan edimlerini yerine getirmemesi durumunda Borçlar Kanunu'nun 117 vd. maddesinde yer alan Borçlunun Temerrüdü hükümleri uygulanacaktır. Temerrüt durumlarında, herhangi bir tarafın edimlerini süresi içinde haklı bir sebebi olmaksızın yerine getirmemesi durumunda diğer taraf söz konusu edimin yerine getirilmesi için edimini yerine getirmeyen tarafa yedi günlük süre verecektir. Bu süre zarfında da yerine getirilmemesi durumunda edimini yerine getirmeyen taraf mütemerrit olarak addolunacak ve alacaklı edimin ifasını talep etmek suretiyle malın teslimini ve/veya sözleşmenin feshini ve bedelin iadesini talepetme hakkına sahip olacaktır. 2. SATICI'nın işbu yükümlülüğünü yerine getirmesini engelleyebilecek mücbir sebepler veya nakliyeyi engelleyen hava muhalefetleri, ulaşımın kesilmesi, yangın, deprem, sel baskını gibi olağanüstü olaylar nedeni ile sözleşme konusu ürünü süresi içerisinde teslim edemez ise, bu tip durumlarda ALICI, SATICI'nın hiçbir sorumluluğu olmadığını, siparişin iptal edilmesini veya teslimat süresinin engelleyici durumunun ortadan kalkmasına kadar ertelenmesi haklarından birini kullanabilir. ALICI'nın, siparişi iptal etmesi halinde ödediği tutar on dört gün içerisinde kendisine ödenir. 3. ALICI, ödeme işlemlerini kredi kartı ile yaptığı durumda temerrüde düştüğü takdirde, kart sahibi banka ile arasındaki kredi kartı sözleşmesi çerçevesinde faiz ödeyeceğini ve bankaya karşı sorumlu olacağını kabul, beyan ve taahhüt eder. Bu durumda ilgili banka hukuki yollara başvurabilir; doğacak masrafları ve vekâlet ücretini ALICI’dan talep edebilir ve her koşulda ALICI’nın borcundan dolayı temerrüde düşmesi halinde, ALICI, borcun gecikmeli ifasından dolayı SATICI’nın uğradığı zarar ve ziyanını ödeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder. MADDE 10: ALICI'NIN KANUNİ BAŞVURU YOLLARI - YETKİLİ YARGI MERCİLERİ 1. Bu Sözleşme'den doğabilecek uyuşmazlıklarda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca yasa gereği her yıl belirlenen-ilan edilen parasal sınırlar dâhilinde İl ve İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, bu sınırları aşan durumlarda Tüketici Mahkemeleri görevli-yetkilidir. ALICI, bu çerçevede, kendisinin yerleşim yerindeki (ikametgahındaki) veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri'ne başvurabilir. 2. ALICI, işbu Sözleşme'de ve ayrılmaz parçasını oluşturan sipariş-sözleşme ön bilgilendirmelerinde (İNTERNET SİTESİ'nde) yazılı tüm koşulları ve açıklamaları okuduğunu, satışa konu Ürün/Ürün'lerin temel özellik-nitelikleri, satış fiyatı, ödeme şekli, teslimat koşulları, SATICI ve satışa konu Ürün ile ilgili diğer tüm ön bilgiler- bilgilendirmeler ve cayma hakkı ile kişisel bilgiler-elektronik iletişim ve ödül puanları koşulları dahil bu Sözleşme'nin 3. maddesinde yazılı bütün hususlarda önceden bilgi sahibi olduğunu, tamamını İNTERNET SİTESİ'nde elektronik ortamda gördüğünü ve yine tüm bunlara elektronik ortamda teyit-onay-kabul-iznini vererek Ürün'ü sipariş ile işbu Sözleşme hükümlerini kabul ettiğini kabul ve beyan eder.
Madde 1- Bu Kanunun amaci, kamu yararina uygun olarak tüketicinin saglik ve güvenligi ile ekonomik çikarlarini koruyucu, aydinlatici, egitici, zararlarini tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasini saglayici önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girisimlerini özendirmek ve bu konudaki politikalarin olusturulmasinda gönüllü örgütlenmeleri tesvik etmeye iliskin hususlari düzenlemektir.
Madde 2- Bu Kanun, birinci maddede belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarinda tüketicinin taraflardan birini olusturdugu her türlü tüketici islemini kapsar.
a) Bakanlik: Sanayi ve Ticaret Bakanligini, b) Bakan: Sanayi ve Ticaret Bakanini c) Mal: Alis-verise konu olan tasinir esyayi, konut ve tatil amaçli tasinmaz mallari ve elektronik ortamda kullanilmak üzere hazirlanan yazilim, ses, görüntü ve benzeri gayri maddi mallari, d) Hizmet: Bir ücret veya menfaat karsiliginda yapilan mal saglama disindaki her türlü faaliyeti, e) Tüketici: Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kisiyi, f) Satici: Kamu tüzel kisileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsaminda tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kisileri, g) Saglayici: Kamu tüzel kisileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsaminda tüketiciye hizmet sunan gerçek veya tüzel kisileri, h) Tüketici islemi: Mal veya hizmet piyasalarinda tüketici ile satici-saglayici arasinda yapilan her türlü hukuki islemi, i) Imalatçi-Üretici: Kamu tüzel kisileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunulmus olan mal veya hizmetleri ya da bu mal veya hizmetlerin hammaddelerini yahut ara mallarini üretenler ile mal üzerine kendi ayirt edici isaretini, ticari markasini veya unvanini koyarak satisa sunanlari, j) Ithalatçi: Kamu tüzel kisileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunulmus olan mal veya hizmetleri ya da bu mal veya hizmetlerin hammaddelerini yahut ara mallarini yurt disindan getirerek satisa sunan gerçek veya tüzel kisiyi, k) Kredi veren: Mevzuatlari geregi tüketicilere nakit kredi vermeye yetkili olan banka, özel finans kurulusu ve finansman sirketlerini, l) Reklam veren: Ürettigi ya da pazarladigi malin/hizmetin tanitimini yaptirmak, satisini artirmak veya imajini yaratip güçlendirmek amaciyla hazirlattigi, içinde firmasinin ya da mal/hizmet markasinin yer aldigi reklamlari yayinlatan, dagitan ya da baska yollarla sergileyen gerçek ya da tüzel kisiyi, m) Reklamci: Ticari reklam ve ilânlari reklam verenin duydugu ihtiyaç dogrultusunda hazirlayan ve reklam veren adina yayinlanmasina aracilik eden ticari iletisim uzmani gerçek ya da tüzel kisiyi, n) Mecra kurulusu: Ticari reklam veya ilâni hedef kitleye ulastiran iletisim kanallarinin ya da her türlü aracin sahibi, isleticisi veya kiralayicisi olan gerçek veya tüzel kisiyi, o) Teknik düzenleme: Bir ürünün ve hizmetin, ilgili idari hükümler de dahil olmak üzere, özellikleri, isleme ve üretim yöntemleri, bunlarla ilgili terminoloji, sembol, ambalajlama, isaretleme, etiketleme ve uygunluk degerlendirilmesi islemleri hususlarindan biri veya birkaçini belirten ilgili Bakanlik tarafindan Resmi Gazetede yayimlanarak mecburi uygulamaya konulan standartlar dahil olmak üzere uyulmasi zorunlu olan her türlü düzenlemeyi, p) Tüketici örgütleri: Tüketicinin korunmasi amaciyla kurulan dernek, vakif veya bunlarin üst kuruluslarini, İfade eder.
Madde 4- Ambalajinda, etiketinde, tanitma ve kullanma kilavuzunda ya da reklam ve ilânlarinda yer alan veya satici tarafindan bildirilen veya standardinda veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteligi etkileyen niceligine aykiri olan ya da tahsis veya kullanim amaci bakimindan degerini veya tüketicinin ondan bekledigi faydalari azaltan veya ortadan kaldiran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayipli mal olarak kabul edilir.
Tüketici, malin teslimi tarihinden itibaren 180 gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözlesmeden dönme, malin ayipsiz misliyle degistirilmesi veya ayip oraninda bedel indirimi ya da ücretsiz onarim isteme haklarina sahiptir. Satici, tüketicinin tercih ettigi bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Tüketici bu seçimlik haklarindan biri ile birlikte ayipli malin neden oldugu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve/veya kullanimdaki diger mallarda zarara neden olan hallerde imalatçi-üreticiden tazminat isteme hakkina da sahiptir.
İmalatçi-Üretici, satici, bayi, acente, ithalatçi ve 10 uncu maddenin besinci fikrasina göre kredi veren ayipli maldan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarindan dolayi müteselsilen sorumludur. Ayipli malin neden oldugu zarardan dolayi birden fazla kimse sorumlu oldugu takdirde bunlar müteselsilen sorumludurlar. Satilan malin ayipli oldugunun bilinmemesi bu sorumlulugu ortadan kaldirmaz.
Bu madde ile ayiba karsi sorumlu tutulanlar, ayiba karsi daha uzun bir süre ile sorumluluk üstlenmemislerse, ayipli maldan sorumluluk, ayip daha sonra ortaya çikmis olsa bile malin tüketiciye teslimi tarihinden itibaren iki yillik zamanasimina tabidir. Bu süre konut ve tatil amaçli tasinmaz mallarda bes yildir. Ayipli malin neden oldugu her türlü zararlardan dolayi yapilacak talepler ise üç yillik zamanasimina tabidir. Bu talepler zarara sebep olan malin piyasaya sürüldügü günden baslayarak on yil sonra ortadan kalkar. Ancak, satilan malin ayibi, tüketiciden saticinin agir kusuru veya hile ile gizlenmisse zamanasimi süresinden yararlanilamaz.
Ayipli malin neden oldugu zararlardan sorumluluga iliskin hükümler disinda, ayipli oldugu bilinerek satin alinan mallar hakkinda yukaridaki hükümler uygulanmaz.
Satisa sunulacak ayipli mal üzerine ya da ambalajina, imalatçi veya satici tarafindan tüketicinin kolaylikla okuyabilecegi sekilde "özürlüdür" ibaresini içeren bir etiket konulmasi zorunludur. Yalnizca ayipli mal satilan veya bir kat ya da reyon gibi bir bölümü sürekli olarak ayipli mal satisina, tüketicinin bilebilecegi sekilde tahsis edilmis yerlerde bu etiketin konulma zorunlulugu yoktur. Malin ayipli oldugu hususu, tüketiciye verilen fatura, fis veya satis belgesi üzerinde gösterilir.
Güvenli olmayan mallar, piyasaya özürlüdür etiketiyle dahi arz edilemez. Bu ürünlere, 4703 sayili Ürünlere Iliskin Teknik Mevzuatin Hazirlanmasi ve Uygulanmasina Dair Kanun hükümleri uygulanir.
Bu hükümler, mal satisina iliskin her türlü tüketici isleminde de uygulanir.
Madde 4/A- Saglayici tarafindan bildirilen reklam ve ilânlarinda veya standardinda veya teknik kuralinda tespit edilen nitelik veya niteligi etkileyen niceligine aykiri olan ya da yararlanma amaci bakimindan degerini veya tüketicinin ondan bekledigi faydalari azaltan veya ortadan kaldiran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler, ayipli hizmet olarak kabul edilir.
Saglayici, bayi, acente ve 10 uncu maddenin besinci fikrasina göre kredi veren, ayipli hizmetten ve ayipli hizmetin neden oldugu her türlü zarardan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarindan dolayi müteselsilen sorumludur. Sunulan hizmetin ayipli oldugunun bilinmemesi bu sorumlulugu ortadan kaldirmaz.
Daha uzun bir süre için garanti verilmemis ise, ayip daha sonra ortaya çikmis olsa bile ayipli hizmetten dolayi yapilacak talepler hizmetin ifasindan itibaren iki yillik zamanasimina tabidir. Ayipli hizmetin neden oldugu her türlü zararlardan dolayi yapilacak talepler ise üç yillik zamanasimina tabidir. Ancak, sunulan hizmetin ayibi, tüketiciden saglayicinin agir kusuru veya hile ile gizlenmisse zamanasimi süresinden yararlanilamaz.
Ayipli hizmetin neden oldugu zararlardan sorumluluga iliskin hükümler disinda, ayipli oldugu bilinerek edinilen hizmetler hakkinda yukaridaki hükümler uygulanmaz.
Madde 5- Üzerinde "numunedir" veya "satilik degildir" ibaresi bulunmayan bir malin; ticarî bir kurulusun vitrininde, rafinda veya açikça görülebilir herhangi bir yerinde teshir edilmesi halinde satici bu mallarin satisindan kaçinamaz.
Hizmet saglamada da hakli bir sebep olmaksizin kaçinilamaz.
Aksine bir teamül, ticarî örf veya adet yoksa, satici bir mal veya hizmetin satisini o mal veya hizmetin kendisi tarafindan belirlenen miktar, sayi veya ebat gibi kosullara ya da baska bir mal veya hizmetin satin alinmasina bagli kilamaz.
Diger mal satisi ve hizmet saglama sözlesmelerinde de bu hüküm uygulanir.
Madde 6- Satici veya saglayicinin tüketiciyle müzakere etmeden, tek tarafli olarak sözlesmeye koydugu, taraflarin sözlesmeden dogan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralina aykiri düsecek biçimde tüketici aleyhine dengesizlige neden olan sözlesme kosullari haksiz sarttir.
Taraflardan birini tüketicinin olusturdugu her türlü sözlesmede yer alan haksiz sartlar tüketici için baglayici degildir.
Eger bir sözlesme sarti önceden hazirlanmissa ve özellikle standart sözlesmede yer almasi nedeniyle tüketici içerigine etki edememisse, o sözlesme sartinin tüketiciyle müzakere edilmedigi kabul edilir.
Sözlesmenin bütün olarak degerlendirilmesinden, standart sözlesme oldugu sonucuna varilirsa, bu sözlesmedeki bir sartin belirli unsurlarinin veya münferit bir hükmünün müzakere edilmis olmasi, sözlesmenin kalan kismina bu maddenin uygulanmasini engellemez.
Bir satici veya saglayici, bir standart sartin münferiden tartisildigini ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.
6/A, 6/B, 6/C, 7, 9, 9/A, 10, 10/A ve 11/A maddelerinde yazili olarak düzenlenmesi öngörülen tüketici sözlesmeleri en az oniki punto ve koyu siyah harflerle düzenlenir ve sözlesmede bulunmasi gereken sartlardan bir veya birkaçinin bulunmamasi durumunda eksiklik sözlesmenin geçerliligini etkilemez. Bu eksiklik satici veya saglayici tarafindan derhal giderilir.
Bakanlik standart sözlesmelerde yer alan haksiz sartlarin tespit edilmesine ve bunlarin sözlesme metninden çikartilmasinin saglanmasina iliskin usul ve esaslari belirler.
Madde 6/A- Taksitle satis, satim bedelinin en az iki taksitle ödendigi ve malin veya hizmetin sözlesmenin düzenlendigi anda teslim veya ifa edildigi satim türüdür.
Taksitle satis sözlesmesinin yazili sekilde yapilmasi zorunludur. Sözlesmede bulunmasi gereken asgari kosullar asagida gösterilmistir:
a) Tüketicinin ve satici veya saglayicinin isim, unvan, açik adresleri ve varsa erisim bilgileri, b) Malin veya hizmetin Türk Lirasi olarak vergiler dahil pesin satis fiyati, c) Vadeye göre faiz ile birlikte ödenecek Türk Lirasi olarak toplam satis fiyati, d) Faiz miktari, faizin hesaplandigi yillik oran ve sözlesmede belirlenen faiz oraninin yüzde otuz fazlasini geçmemek üzere gecikme faizi orani, e) Pesinat tutari, f) Ödeme plani, g) Borçlunun temerrüde düsmesinin hukuki sonuçlari.
Satici veya saglayici, bu bilgilerin sözlesmede yer almasini saglamak ve taraflar arasinda akdedilen sözlesmenin bir nüshasini tüketiciye vermekle yükümlüdür. Sözlesmeden ayri olarak kiymetli evrak niteliginde senet düzenlenecekse, bu senet, her bir taksit ödemesi için ayri ayri olacak sekilde ve sadece nama yazili olarak düzenlenir. Aksi takdirde, kambiyo senedi geçersizdir.
Taksitle satislarda; tüketici, borçlandigi toplam miktari önceden ödeme hakkina sahiptir. Tüketici ayni zamanda, bir taksit miktarindan az olmamak sartiyla bir veya birden fazla taksit ödemesinde bulunabilir. Her iki durumda da satici, ödenen miktara göre gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür.
Satici veya saglayici, taksitlerden birinin veya birkaçinin ödenmemesi halinde kalan borcun tümünün ifasini talep etme hakkini sakli tutmussa, bu hak; ancak saticinin veya saglayicinin bütün edimlerini ifa etmis olmasi durumunda ve tüketicinin birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düsmesi ve ödenmeyen taksit toplaminin satis bedelinin en az onda biri olmasi halinde kullanilabilir. Ancak saticinin veya saglayicinin bu hakkini kullanabilmesi için en az bir hafta süre vererek muacceliyet uyarisinda bulunmasi gerekir.
Sözlesme sartlari tüketici aleyhine hiçbir sekilde degistirilemez.
Madde 6/B- Devre tatil sözlesmeleri, en az üç yil süre için yapilan ve bu süre zarfinda yil içinde, belirli veya belirlenebilecek ve bir haftadan az olmayacak bir dönem için bir veya daha fazla sayidaki tasinmazin kullanim hakkinin devri ya da devri taahhüdünü içeren ve bir nüshasinin tüketiciye verilmesi zorunlu, yazili sözlesme ya da sözlesmeler grubudur.
Devre tatil sözlesmelerine iliskin usul ve esaslari Bakanlik belirler.
Madde 6/C- Paket tur sözlesmeleri; ulastirma, konaklama ve bunlara yardimci sayilmayan diger turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her seyin dahil oldugu fiyatla satilan veya satis taahhüdü yapilan ve hizmeti yirmidört saatten uzun bir süreyi kapsayan veya gecelik konaklamayi içeren ve bir nüshasinin tüketiciye verilmesi zorunlu, önceden düzenlenmis yazili sözlesmelerdir.
Paket tur sözlesmelerine iliskin usul ve esaslari Bakanlik belirler.
Madde 7- Kampanyali satis, gazete, radyo, televizyon ilâni ve benzeri yollarla tüketiciye duyurularak düzenlenen kampanyalara istirakçi kabul edilmesi ve malin veya hizmetin daha sonra teslim veya ifa edilmesi suretiyle yapilan satimdir.
Kampanyali satislar Bakanligin izni ile yapilir. Bakanlik hangi tür satislarin izne tabi olacagini, ön ödeme, taksit miktari, teslim süresi, üretici firma garantisi, yatirilacak teminat ile kampanyali satislarda uyulmasi gereken usul ve esaslari tespit eder.
İlan ve taahhüt edilen mal veya hizmetin teslimatinin veya ifasinin hiç ya da geregi gibi yapilmamasi durumunda, satici, saglayici, bayi, acente, imalatçi-üretici, ithalatçi ve 10 uncu maddenin besinci fikrasina göre kredi veren müteselsilen sorumludur.
Tüketici kampanyadan ayrilmaya karar verdikten sonra kampanyayi düzenleyen, mal veya hizmetin tüketiciye teslim tarihini geçmemek sartiyla tüketicinin o ana kadar ödedigi tüm bedeli ödemekle yükümlüdür.
Kampanyayi düzenleyen, kampanyali satislarda düzenlenecek yazili sözlesmede, 6/A maddesinin ikinci fikrasinda belirtilen bilgilere ek olarak "kampanya bitis tarihi" ve "mal veya hizmetin teslim veya yerine getirilme tarih ve sekli"ne iliskin bilgileri de içeren sözlesmenin bir nüshasini tüketiciye vermek zorundadir.
Sözlesmede aksi kararlastirilmadikça, ön ödeme tutari, mal veya hizmetin satis bedelinin yüzde kirkindan fazla olamaz.
Kampanyali satislarda malin teslim ya da hizmetin ifa süresi on iki ayi asamaz. Konut ve tatil amaçli tasinmaz mallar için bu süre otuz aydir.
Tüketicinin ödemeye iliskin tüm edimlerini yerine getirmesi durumunda, malin teslimi ya da hizmetin ifasi, ödemenin bitimini takiben en geç bir ay içinde yapilmak zorundadir.
Kampanyali taksitle satislarda 6/A maddesi hükümleri de uygulanir.
Madde 8- Kapidan satis; isyeri, fuar, panayir gibi satis mekanlari disinda yapilan satimlardir.
Bakanlik, kapidan satis yapacaklarda aranilacak nitelikleri, bu Kanuna tabi olan ve olmayan kapidan satislari ve kapidan satislara iliskin uygulama usul ve esaslarini belirler.
Bu tür satislarda; tüketici, teslim aldigi tarihten itibaren ondört gün içinde mali kabul etmekte veya hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir yükümlülük altina girmeden reddetmekte serbesttir. Hizmetlerin satiminda ise bu süre, sözlesmenin imzalandigi tarihten itibaren baslar. Bu süre dolmadan satici veya saglayici, kapidan satis islemine konu mal veya hizmet karsiliginda tüketiciden herhangi bir isim altinda ödeme yapmasini veya borç altina sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Satici, cayma bildirimi kendisine ulastigi andan itibaren yirmi gün içerisinde mali geri almakla yükümlüdür.
Tüketici, malin mutat kullanimi sebebiyle meydana gelen degisiklik ve bozulmalarindan sorumlu degildir.
Taksitle yapilan kapidan satislarda 6/A maddesi, kampanyali kapidan satislarda 7 nci madde hükümleri ayrica uygulanir.
Madde 9- Kapidan satis sözlesmelerinde, sözlesmede bulunmasi gereken diger unsurlara ilave olarak mal veya hizmetin nitelik ve niceligine iliskin açiklayici bilgiler, cayma bildiriminin yapilacagi açik adres ve en az on alti punto ve koyu siyah harflerle yazilmis asagidaki ibare yer almak zorundadir.
Tüketicinin hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin teslim aldigi veya sözlesmenin imzalandigi tarihten itibaren ondört gün içerisinde mali veya hizmeti reddederek sözlesmeden cayma hakkinin var oldugunu ve cayma bildiriminin satici/saglayiciya ulasmasi tarihinden itibaren mali geri almayi taahhüt ederiz.
Tüketici, sahip oldugu haklarinin da yazili bulundugu sözlesmeyi imzalar ve kendi el yazisi ile tarihini yazar. Satici veya saglayici, bu bilgilerin sözlesmede yer almasini saglamak ve taraflar arasinda akdedilen sözlesmenin bir nüshasini tüketiciye vermekle yükümlüdür.
Bu madde hükümlerine göre düzenlenmis bir sözlesmenin ve malin tüketiciye teslim edildigini ispat saticiya veya saglayiciya aittir. Aksi takdirde, tüketici cayma hakkini kullanmak için ondört günlük süre ile bagli degildir.
Madde 9/A- Mesafeli sözlesmeler; yazili, görsel, telefon ve elektronik ortamda veya diger iletisim araçlari kullanilarak ve tüketicilerle karsi karsiya gelinmeksizin yapilan ve malin veya hizmetin tüketiciye aninda veya sonradan teslimi veya ifasi kararlastirilan sözlesmelerdir.
Mesafeli satis sözlesmesinin akdinden önce, ayrintilari Bakanlikça çikarilacak tebligle belirlenecek bilgilerin tüketiciye verilmesi zorunludur. Tüketici, bu bilgileri edindigini yazili olarak teyit etmedikçe sözlesme akdedilemez. Elektronik ortamda yapilan sözlesmelerde teyid islemi, yine elektronik ortamda yapilir
Satici ve saglayici, tüketicinin siparisi kendisine ulastigi andan itibaren otuz gün içerisinde edimini yerine getirir. Bu süre, tüketiciye daha önceden yazili olarak bildirilmek kosuluyla en fazla on gün uzatilabilir.
Satici veya saglayici elektronik ortamda tüketiciye teslim edilen gayri maddî mallarin veya sunulan hizmetlerin teslimatinin ayipsiz olarak yapildigini ispatla yükümlüdür.
Cayma hakki süresince sözlesmeye konu olan mal veya hizmet karsiliginda tüketiciden herhangi bir isim altinda ödeme yapmasinin veya borç altina sokan herhangi bir belge vermesinin istenemeyecegine iliskin hükümler disinda kapidan satislara iliskin hükümler mesafeli sözlesmelere de uygulanir. Satici veya saglayici cayma bildiriminin kendisine ulastigi tarihten itibaren on gün içinde almis oldugu bedeli, kiymetli evraki ve tüketiciyi bu hukukî islemden dolayi borç altina sokan her türlü belgeyi iade etmek ve yirmi gün içerisinde de mali geri almakla yükümlüdür.
Madde 10 - Tüketici kredisi, tüketicilerin bir mal veya hizmet edinmek amaciyla kredi verenden nakit olarak aldiklari kredidir. Tüketici kredisi sözlesmesinin yazili olarak yapilmasi ve bu sözlesmenin bir nüshasinin tüketiciye verilmesi zorunludur. Taraflar arasinda akdedilen sözlesmede öngörülen kredi sartlari, sözlesme süresi içerisinde tüketici aleyhine degistirilemez.
Sözlesmede; a) Tüketici kredisi tutari, b) Faiz ve diger unsurlarla birlikte toplam borç tutari, c) Faizin hesaplandigi yillik oran, d) Ödeme tarihleri, anapara, faiz, fon ve diger masraflarin ayri ayri belirtildigi ödeme plani, e) Istenecek teminatlar, f) Akdi faiz oraninin yüzde otuz fazlasini geçmemek üzere gecikme faizi orani, g) Borçlunun temerrüde düsmesinin hukuki sonuçlari, h) Kredinin vadesinden önce kapatilmasina iliskin sartlar, i) Kredinin yabanci para birimi cinsinden kullandirilmasi durumunda, geri ödemeye iliskin taksitlerin ve toplam kredi tutarinin hesaplanmasinda, hangi tarihteki kurun dikkate alinacagina iliskin sartlar, yer alir.
Kredi veren, taksitlerden birinin veya birkaçinin ödenmemesi halinde kalan borcun tümünün ifasini talep etme hakkini sakli tutmussa, bu hak; ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmis olmasi durumunda ve tüketicinin birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düsmesi halinde kullanilabilir. Ancak kredi verenin bu hakkini kullanabilmesi için en az bir hafta süre vererek muacceliyet uyarisinda bulunmasi gerekir. Tüketici kredisinin teminati olarak sahsi teminat verildigi hallerde, kredi veren, asil borçluya basvurmadan, kefilden borcun ifasini isteyemez.
Tüketici, kredi verene borçlandigi toplam miktari önceden ödeyebilecegi gibi ayni zamanda vadesi gelmemis bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir. Her iki durumda da kredi veren, ödenen miktara göre gerekli faiz ve komisyon indirimini yapmakla yükümlüdür. Bakanlik ödenen miktara göre gerekli faiz ve komisyon indiriminin ne oranda yapilacaginin usul ve esaslarini belirler.
Kredi verenin, tüketici kredisini, belirli marka bir mal veya hizmet satin alinmasi ya da belirli bir satici veya saglayici ile yapilacak satis sözlesmesi sarti ile vermesi durumunda satilan malin veya hizmetin hiç ya da zamaninda teslim veya ifa edilmemesi halinde kredi veren tüketiciye karsi satici veya saglayici ile birlikte müteselsilen sorumlu olur.
Kredi verenin ödemeleri bir kiymetli evraka baglamasi ya da krediyi kiymetli evrak kabul etmek suretiyle teminat altina almasi yasaktir. Bu yasaga ragmen tüketiciden bir kiymetli evrak alinacak olursa, tüketici bu kiymetli evraki kredi verenden geri istemek hakkina sahiptir. Ayrica, kredi veren kiymetli evrakin ciro edilmesi sebebiyle tüketicinin ugradigi zarari tazmin etmekle yükümlüdür.
Madde 10/A- Kredi karti ile mal veya hizmet alimi sonucu nakdi krediye dönüsen veya kredi karti ile nakit çekim suretiyle kullanilan krediler de 10 uncu madde hükümlerine tabidir. Ancak, bu tür krediler hakkinda 10 uncu maddenin ikinci fikrasinin (a), (b), (h) ve (i) bentleri ile dördüncü fikra hükmü uygulanmaz.
Kredi veren tarafindan tüketiciye gönderilen dönemsel hesap özetleri, 10 uncu maddenin ikinci fikrasinin (d) bendinde öngörülen ödeme plani hükmündedir. Dönemsel hesap özetinde yer alan asgari ödeme tutarinin vadesinde ödenmemesi halinde; tüketici, 10 uncu maddenin (f) bendinde yer alan gecikme faizi disinda herhangi bir isim altinda yükümlülük altina sokulamaz.
Kredi veren faiz artirimini otuz gün önceden tüketiciye bildirmek zorundadir. Kredi veren tarafindan artirilan faiz orani geriye dönük olarak uygulanamaz. Tüketici bildirim tarihinden itibaren en geç altmis gün içinde tüm borcu ödeyip kredi kullanmaya son verdigi takdirde faiz artisindan etkilenmez.
Mal veya hizmetin kredi karti ile satin alindigi durumlarda, satici veya saglayici, tüketiciden komisyon veya benzeri bir isim altinda ilave ödemede bulunmasini isteyemez.
Madde 11- Süreli yayin kuruluslarinca düzenlenen ve her ne amaç ve sekilde olursa olsun, bilet, kupon, istirak numarasi, oyun, çekilis ve benzeri yollarla süreli yayin disinda ikinci bir ürün ve/veya hizmetin verilmesinin taahhüt edildigi durumlarda; kitap, dergi, ansiklopedi, afis, bayrak, poster, sözlü veya görüntülü manyetik bant veya optik disk gibi süreli yayincilik amaçlarina aykiri olmayan kültürel ürünler disinda hiçbir mal ya da hizmetin taahhüdü ve dagitimi yapilamaz. Bu amaçla kampanya düzenlenmesi halinde, kampanya süresi altmis günü geçemez. Kampanya konusu mal veya hizmet bedelinin bir bölümünün tüketici tarafindan karsilanmasi istenemez
Süreli yayin kurulusu, kampanyaya ait reklam ve ilânlarinda, kampanya konusu mal veya hizmetin Türkiye genelinde teslim ve ifa tarihlerine iliskin programini ilân etmek ve kampanya konusu mal veya hizmetin teslim ve ifasini, kampanyanin bitiminden itibaren otuz gün içinde yerine getirmek zorundadir.
Kampanya süresince, süreli yayinin satis fiyati, ikinci ürün olarak verilmesi taahhüt edilen mal veya hizmetin yol açtigi maliyet artisi nedeniyle artirilamaz. Kampanya konusu mal veya hizmet taahhüdü ve dagitimi bölünerek yapilamayacagi gibi, bu mal veya hizmetin ayrilmaz ya da tamamlayici parçalari da ayri bir kampanya konusu haline getirilemez. Bu Kanunun uygulamasinda, ikinci ürün olarak verilmesi taahhüt edilen her bir mal veya hizmete iliskin islemler bagimsiz bir kampanya olarak kabul edilir.
Süreli yayin kuruluslari tarafindan düzenlenmeyen, ancak süreli yayinla dogrudan veya dolayli irtibatlandirilan kampanyalar da bu hükümlere tabidir.
Madde 11/A- Her türlü abonelik sözlesmelerine taraf olan tüketiciler, isteklerini saticiya yazili olarak bildirmek kaydiyla aboneliklerine tek tarafli son verebilirler.
Satici tüketicinin abonelige son verme istegini, yazili bildirimin kendisine ulastigi tarihten itibaren en geç yedi gün içinde yerine getirmekle yükümlüdür.
Süreli yayin aboneligine son verme istegi ise; yazili bildirimin saticiya ulastigi tarihten itibaren günlük yayinlarda onbes gün, haftalik yayinlarda bir ay, aylik yayinlarda üç ay sonra yürürlüge girer. Daha uzun süreli yayinlarda ise, bildirimden sonraki ilk yayini müteakiben yürürlüge konulur.
Satici, abone ücretinin geri kalan kismini hiçbir kesinti yapmaksizin onbes gün içinde iade etmekle yükümlüdür.
Madde 12- Perakende satisa arz edilen mallarin veya ambalajlarinin yahut kaplarinin üzerine kolaylikla görülebilir, okunabilir sekilde o malla ilgili tüm vergiler dahil fiyat, üretim yeri ve ayirici özelliklerini içeren etiket konulmasi, etiket konulmasi mümkün olmayan hallerde ayni bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek sekilde uygun yerlere asilmasi zorunludur.
Hizmetlerin tarife ve fiyatlarini gösteren listeler de birinci fikraya göre düzenlenerek asilir.
Etiket, fiyat ve tarife listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyati arasinda fark olmasi durumunda tüketici lehine olan fiyat üzerinden satis yapilir.
Fiyati; Bakanlar Kurulu, kamu kurum ve kuruluslari veya kamu kurumu niteliginde meslek kuruluslari tarafindan belirlenen mal veya hizmetlerin, belirlenen bu fiyatin üzerinde bir fiyatla satisa sunulmasi yasaktir.
Bakanlik, etiket ve tarife listelerinin seklini, içerigini, usul ve esaslarini bir yönetmelikle düzenler. Bakanlik ve belediyeler, bu madde hükümlerinin uygulanmasi ve izlenmesine iliskin isleri yürütmekle ayri ayri görevlidirler.
Madde 13- Imalatçi veya ithalatçilar ithal ettikleri veya ürettikleri sanayi mallari için Bakanlikça onayli garanti belgesi düzenlemek zorundadir. Mala iliskin faturanin tarih ve sayisini içeren garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumlulugu satici, bayi veya acenteye aittir. Garanti süresi malin teslim tarihinden itibaren baslar ve asgari iki yildir. Ancak, özelligi nedeniyle bazi mallarin garanti sartlari, Bakanlikça baska bir ölçü birimi ile belirlenebilir.
Satici; garanti belgesi kapsamindaki mallarin, garanti süresi içerisinde arizalanmasi halinde mali isçilik masrafi, degistirilen parça bedeli ya da baska herhangi bir ad altinda hiçbir ücret talep etmeksizin tamir ile yükümlüdür.
Tüketici onarim hakkini kullanmissa, garanti süresi içerisinde sik arizalanmasi nedeniyle maldan yararlanamamanin süreklilik arz etmesi veya tamiri için gereken azami sürenin asilmasi veya tamirinin mümkün bulunmadiginin anlasilmasi hallerinde, 4 üncü maddede yer alan diger seçimlik haklarini kullanabilir. Satici bu talebi reddedemez. Tüketicinin bu talebinin yerine getirilmemesi durumunda satici, bayi, acente, imalatçi-üretici ve ithalatçi müteselsilen sorumludur.
Tüketicinin mali kullanim kilavuzunda yer alan hususlara aykiri kullanmasindan kaynaklanan arizalar, iki ve üçüncü fikra hükümleri kapsami disindadir
Bakanlik, hangi sanayi mallarinin garanti belgesi ile satilmak zorunda bulundugunu ve bu mallarin arizalarinin tamiri için gereken azami süreleri Türk Standartlari Enstitüsünün görüsünü alarak tespit ve ilânla görevlidir.
Madde 14- Yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi mallarinin tanitim, kullanim, bakim ve basit onarimina iliskin Türkçe kilavuzla ve gerektiginde uluslararasi sembol ve isaretleri kapsayan etiketle satilmasi zorunludur.
Bakanlik, sanayi mallarindan hangilerinin tanitma ve kullanim kilavuzu ve etiket ile satilmak zorunda bulundugunu ve bunlarda bulunmasi gereken asgari unsurlari Türk Standartlari Enstitüsünün görüsünü alarak tespit ve ilânla görevlidir.
Madde 15- Imalatçi veya ithalatçilar, sattiklari, ürettikleri veya ithal ettikleri sanayi mallari için o malin Bakanlikça tespit ve ilân edilen kullanim ömrü süresince, yeterli teknik personel ve yedek parça stoku bulundurmak suretiyle bakim ve onarim hizmetlerini sunmak zorundadirlar.
İmalatçi veya ithalatçilarin bulundurmalari gereken yedek parça stok miktari Bakanlikça belirlenir.
İthalatçinin herhangi bir sekilde ticari faaliyetinin sona ermesi halinde, kullanim ömrü süresince bakim ve onarim hizmetlerini, o malin yeni ithalatçisi sunmak zorundadir.
Bakanlik, hangi mallar için servis istasyonlari kurulmasinin zorunlu oldugu ile servis istasyonlarinin kurulus ve isleyisine dair usul ve esaslari Türk Standartlari Enstitüsünün görüsünü alarak tespit ve ilânla görevlidir.
Garanti belgesiyle satilmak zorunda olan bir sanayi malinin garanti süresi sonrasinda arizalanmasi durumunda, o malin Bakanlikça belirlenen azami tamir süresi içerisinde onarimi zorunludur.
Madde 16- Ticari reklam ve ilânlarin kanunlara, Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kisilik haklarina uygun, dürüst ve dogru olmalari esastir.
Tüketiciyi aldatici, yaniltici veya onun tecrübe ve bilgi noksanliklarini istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenligini tehlikeye düsürücü, siddet hareketlerini ve suç islemeyi özendirici, kamu sagligini bozucu, hastalari, yaslilari, çocuklari ve özürlüleri istismar edici reklam ve ilânlar ve örtülü reklam yapilamaz.
Ayni ihtiyaçlari karsilayan ya da ayni amaca yönelik rakip mal ve hizmetlerin karsilastirmali reklamlari yapilabilir.
Reklam veren, ticari reklam veya ilânda yer alan somut iddialari ispatla yükümlüdür.
Reklam verenler, reklamcilar ve mecra kuruluslari bu madde hükümlerine uymakla yükümlüdürler.
Madde 17- Ticari reklam ve ilânlarda uyulmasi gereken ilkeleri belirlemek, bu ilkeler çerçevesinde ticari reklam ve ilânlari incelemek ve inceleme sonucuna göre, 16 nci madde hükümlerine aykiri reklam ve ilânlari üç aya kadar tedbiren durdurma ve/veya durdurma ve/veya ayni yöntemle düzeltme ve/veya para cezasi verme hususlarinda görevli bir Reklam Kurulu olusturulur. Reklam Kurulu kararlari Bakanlikça uygulanir.
Reklam Kurulu, ticari reklam ve ilânlarda uyulmasi gereken ilkeleri belirlemede; ülke kosullarinin yani sira, reklamcilik alaninda evrensel kabul görmüs tanim ve kurallari da dikkate alir.
Baskanligi, Bakanin görevlendirecegi ilgili Genel Müdür tarafindan yürütülen Reklam Kurulu;
a) Bakanlikça ilgili Genel Müdür Yardimcilari arasindan görevlendirilecek bir üye, b) Adalet Bakanliginca, bu Bakanlikta idari görevlerde çalisan hakimler arasindan görevlendirilecek bir üye, c) Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunca görevlendirilecek reklam konusunda uzman bir üye, d) Yüksekögretim Kurulunun reklamcilik alaninda uzman üniversite ögretim elemanlari arasindan seçecegi bir üye, e) Türk Tabibleri Birligi Merkez Konseyinin görevlendirecegi doktor bir üye, f) Türkiye Barolar Birliginin görevlendirecegi avukat bir üye, g) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliginin degisik sektörlerden görevlendirecegi dört üye, h) Türkiye'deki tüm gazeteciler derneklerinin kendi aralarindan seçecegi bir üye, i) Reklamcilar derneklerinin veya varsa üst kuruluslarinin seçecegi bir üye, j) Tüketici Konseyinin Konseye katilan tüketici örgütü temsilcileri arasindan seçecegi veya üst örgütlerinin görevlendirecegi bir üye, k) Türkiye Ziraat Odalari Birliginin görevlendirecegi bir üye, l) Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunun görevlendirecegi bir üye, m) Türk Standartlari Enstitüsünden bir üye, n) Diyanet Isleri Baskanligindan bir üye, o) Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birliginden bir üye, p) Isçi sendikalari konfederasyonlarindan bir üye, r) Memur sendikalari konfederasyonlarindan bir üye, s) Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler ve Yeminli Mali Müsavirler Odalari Birliginin görevlendirecegi bir üye, t) Ankara, Istanbul ve Izmir Büyüksehir Belediyelerinin kendi aralarindan seçecegi bir üye, u) Türk Eczacilar Birliginden bir üye, v) Türk Dis Hekimleri Birliginden bir üye olmak üzere yirmibes üyeden olusur.
Kurul üyelerinin görev süreleri üç yildir. Süresi bitenler yeniden görevlendirilebilir veya seçilebilir. Üyelikler herhangi bir sebeple bosaldigi takdirde bosalan yerlere üçüncü fikra esaslari dahilinde bir ay içerisinde görevlendirme veya seçim yapilir.
Kurul en az ayda bir defa veya ihtiyaç duyuldugu her zaman Baskanin çagrisi üzerine toplanir.
Kurul, Baskan dahil en az ondört üyenin hazir bulunmasi ile toplanir ve toplantiya katilanlarin çogunlugu ile karar verir.
Kurul, gerekli görülen hallerde sürekli ve geçici olarak görev yapmak üzere özel ihtisas komisyonlari kurabilir. Kurulun bu komisyonlarda görev yapmasini uygun görecegi kamu personeli, ilgili kamu kuruluslarinca görevlendirilir.
Kurul üyeleri ile özel ihtisas komisyonu üyelerinden kamu görevlisi olanlara verilecek huzur hakki ile kamu görevlisi olmayan kurul üyelerine ödenecek huzur ücreti Maliye Bakanliginin uygun görüsü alinarak Bakanlikça belirlenir.
Kurulun sekretarya hizmetleri Bakanlik tarafindan yerine getirilir.
Reklam Kurulu kararlari, tüketicilerin bilgilendirilmesi, aydinlatilmasi ve ekonomik çikarlarinin korunmasi amaciyla Reklam Kurulu Baskanliginca açiklanir.
Reklam Kurulunun görevleri, kurulus, çalisma usul ve esaslari ile sekretarya hizmetlerinin ne suretle yerine getirilecegi Bakanlik tarafindan çikarilacak bir yönetmelikle belirlenir.
Madde 18- Tüketicinin kullanimina sunulan mal ve hizmetlerin kisi beden ve ruh sagligi ile çevreye zararli veya tehlikeli olabilmesi durumunda, bu mallarin emniyetle kullanilabilmesi için üzerine veya ekli kullanim kilavuzlarina, bu durumla ilgili açiklayici bilgi ve uyarilar, açikça görülecek ve okunacak sekilde konulur veya yazilir.
Bakanlik, hangi mal veya hizmetlerin açiklayici bilgi ve uyarilari tasimasi gerektigini ve bu bilgi ve uyarilarin seklini ve yerini ilgili bakanlik ve diger kuruluslarla birlikte tespit ve ilânla görevlidir.
Madde 19- Tüketiciye sunulan mal ve hizmetler; ilgili bakanliklar tarafindan Resmi Gazetede yayimlanarak mecburi uygulamaya konulan standartlar dahil olmak üzere uyulmasi zorunlu olan teknik düzenlemeye uygun olmalidir.
İlgili bakanliklar, bu esaslara göre denetim yapmak veya yaptirmakla görevlidir. Mal ve hizmet denetimine iliskin usul ve esaslar her bir ilgili bakanlikça ayri ayri tespit ve ilân edilir.
Madde 20- Tüketicinin egitilmesi konusunda örgün ve yaygin egitim kurumlarinin ders programlarina, Millî Egitim Bakanliginca gerekli ilaveler yapilir.
Tüketicinin egitilmesi ve bilinçlendirilmesi için radyo ve televizyonlarda programlar düzenlenmesine iliskin usul ve esaslar, Tüketici Konseyinin önerisi ile Bakanlikça tespit ve ilân olunur.
Madde 21- Tüketicinin sorunlarinin, ihtiyaçlarinin ve çikarlarinin korunmasina iliskin gerekli tedbirleri arastirmak, sorunlarin evrensel tüketici haklari dogrultusunda çözülmesi için alinacak tedbirlerle, bu Kanunun uygulanmasina yönelik tedbirlere dair görüsleri, ilgili mercilerce öncelikle ele alinmak üzere iletmek amaciyla, Bakanligin koordinatörlügünde bir "Tüketici Konseyi" kurulur.
Tüketici Konseyi, Bakanin veya görevlendirecegi bir Bakanlik görevlisinin baskanliginda, Adalet, Içisleri, Maliye, Milli Egitim, Saglik, Ulastirma, Tarim ve Köyisleri, Sanayi ve Ticaret, Turizm ve Çevre bakanliklari ile Devlet Planlama Teskilati Müstesarligi, Hazine Müstesarligi, Dis Ticaret Müstesarligi, Türk Patent Enstitüsü Baskanligi, Devlet Istatistik Enstitüsü Baskanligi, Türk Standartlari Enstitüsü Baskanligi, Rekabet Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu, Telekomünikasyon Kurumu, Türk Akreditasyon Kurumu, Milli Prodüktivite Merkezi, Diyanet Isleri Baskanligi, büyük sehir belediyeleri, il belediyelerini temsilen Türk Belediyeler Birligi, isçi sendikalari konfederasyonlari, memur sendikalari konfederasyonlari,Türkiye Isveren Sendikalari Konfederasyonu, Türkiye Milli Kooperatifler Birligi, Yüksekögretim Kurulu, Türkiye Barolar Birligi, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler ve Yeminli Mali Müsavirler Odalari Birligi, Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi, Türk Eczacilar Birligi, Türk Tabipleri Birligi, Türk Dishekimleri Birligi, Türk Veteriner Hekimleri Birligi, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi, Türkiye Bankalar Birligi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birligi, Türkiye Otelciler Birligi, Türkiye Ziraat Odalari Birligi, Tüketim Kooperatifleri Merkez Birligi, Ahilik Arastirma ve Kültür Vakfi ve tüketici örgütleri temsilcilerinden olusur.
Tüketici Konseyini olusturan kurum ve kuruluslarin temsilcilerinin sayi ve nitelikleri ile Tüketici Konseyine katilabilmek için tüketici örgütlerinin sahip olmalari gereken asgari üye sayisi ve bu örgütlerin Tüketici Konseyine gönderecekleri temsilci sayisi Bakanlikça belirlenir. Ancak, kamu kurum ve kuruluslarindan gelen temsilcilerin sayisi, hiçbir sekilde Tüketici Konseyinin toplam üye sayisinin yüzde ellisinden fazla olamaz. Tüketici Konseyi yilda en az bir kez toplanir.
Tüketici Konseyinin çalisma usul ve esaslari ile diger hususlar Bakanlikça çikarilacak bir yönetmelikle düzenlenir.
Madde 22- Bakanlik, il ve ilçe merkezlerinde, bu Kanunun uygulamasindan dogan uyusmazliklara çözüm bulmak amaciyla en az bir tüketici sorunlari hakem heyeti olusturmakla görevlidir.
Baskanligi Sanayi ve Ticaret Il Müdürü veya görevlendirecegi bir memur tarafindan yürütülen tüketici sorunlari hakem heyeti; belediye baskaninin konunun uzmani belediye personeli arasindan görevlendirecegi bir üye, baronun mensuplari arasindan görevlendirecegi bir üye, ticaret ve sanayi odasi ile esnaf ve sanatkar odalarinin görevlendirecegi bir üye ve tüketici örgütlerinin seçecekleri bir üye olmak üzere baskan dahil bes üyeden olusur. Ticaret ve sanayi odasi ya da ayri ayri kuruldugu yerlerde ticaret odasi ile esnaf ve sanatkar odalarinin görevlendirecegi üye, uyusmazligin satici tarafini olusturan kisinin tacir veya esnaf ve sanatkar olup olmamasina göre ilgili odaca görevlendirilir.
Bakanlik tasra teskilatinin bulunmadigi il ve ilçelerde tüketici sorunlari hakem heyetinin baskanligi en büyük mülki amir ya da görevlendirecegi bir memur tarafindan yürütülür. Tüketici örgütü olmayan yerlerde tüketiciler, tüketim kooperatifleri tarafindan temsil edilir. Tüketici sorunlari hakem heyetinin olusumunun saglanamadigi yerlerde noksan üyelikler, belediye meclislerince re'sen doldurulur.
Tüketici sorunlari hakem heyetlerinde heyetin çalismalarina ve kararlarina esas olacak dosyalari hazirlamak ve uyusmazliga iliskin raporu sunmak üzere en az bir raportör görevlendirilir.
Degeri besyüz milyon liranin altinda bulunan uyusmazliklarda tüketici sorunlari hakem heyetlerine basvuru zorunludur. Bu uyusmazliklarda heyetin verecegi kararlar taraflari baglar. Bu kararlar Icra ve Iflas Kanununun ilamlarin yerine getirilmesi hakkindaki hükümlerine göre yerine getirilir. Taraflar bu kararlara karsi onbes gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilirler. Itiraz, tüketici sorunlari hakem heyeti kararinin icrasini durdurmaz. Ancak, talep edilmesi sartiyla hakim, tüketici sorunlari hakem heyeti kararinin icrasini tedbir yoluyla durdurabilir. Tüketici sorunlari hakem heyeti kararlarina karsi yapilan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin verecegi karar kesindir.
Degeri besyüz milyon lira ve üstündeki uyusmazliklarda tüketici sorunlari hakem heyetlerinin verecekleri kararlar, tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilir. Kararlarin baglayici veya delil olacagina iliskin parasal sinirlar her yilin Ekim ayi sonunda Devlet Istatistik Enstitüsünün Toptan Esya Fiyatlari Endeksinde meydana gelen yillik ortalama fiyat artisi oraninda artar. Bu durum, Bakanlikça her yil Aralik ayi içinde Resmi Gazetede ilân edilir.
25 inci maddede cezai yaptirima baglanmis hususlar disindaki tüm uyusmazliklar, tüketici sorunlari hakem heyetlerinin görev ve yetkileri kapsamindadir.
Tüketici Sorunlari Hakem Heyetleri Baskan ve üyeleri ile raportörlere verilen huzur hakki veya huzur ücretinin ödenmesine iliskin esas ve usuller, bir ayda ödenecek tutar 2000 gösterge rakaminin memur aylik katsayisiyla çarpimi sonucu bulunacak miktari geçmemek üzere Maliye Bakanliginin uygun görüsü alinarak Bakanlikça belirlenir. Tüketici sorunlari hakem heyetlerinin kurulmasi, çalisma usul ve esaslari ile diger hususlar Bakanlikça çikarilacak bir yönetmelikte düzenlenir.
Madde 23- Bu Kanunun uygulanmasiyla ilgili olarak çikacak her türlü ihtilaflara tüketici mahkemelerinde bakilir. Tüketici mahkemelerinin yargi çevresi, Hakimler ve Savcilar Yüksek Kurulunca belirlenir.
Tüketici mahkemeleri nezdinde tüketiciler, tüketici örgütleri ve Bakanlikça açilacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftir. Tüketici örgütlerince açilacak davalarda bilirkisi ücretleri, 29 uncu maddeye göre kaydedilen özel ödenekten Bakanlikça karsilanir. Davanin, davali aleyhine sonuçlanmasi durumunda, bilirkisi ücreti 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun hükümlerine göre davalidan tahsil olunarak 29 uncu maddede düzenlenen esaslara göre bütçeye özel gelir kaydedilir. Tüketici mahkemelerinde görülecek davalar Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun Yedinci Babi, Dördüncü Fasli hükümlerine göre yürütülür.
Tüketici davalari tüketicinin ikametgahi mahkemesinde de açilabilir.
Bakanlik ve tüketici örgütleri münferit tüketici sorunu olmayan ve genel olarak tüketicileri ilgilendiren hallerde bu Kanunun ihlali nedeniyle kanuna aykiri durumun ortadan kaldirilmasi amaciyla tüketici mahkemelerinde dava açabilirler.
Gerekli hallerde tüketici mahkemeleri ihlalin tedbiren durdurulmasina karar verebilir. Tüketici Mahkemesince uygun görülen tedbir kararlari, masrafi daha sonra haksiz çikan taraftan alinmak ve 29 uncu maddede düzenlenen esaslara göre bütçeye özel gelir kaydedilmek üzere, ülke düzeyinde yayinlanan gazetelerden birinde Basin Ilan Kurumunca ve ayrica varsa davanin açildigi yerde yayinlanan mahalli bir gazetede derhal ilân edilir.
Kanuna aykiri durumun ortadan kaldirilmasina yönelik Tüketici Mahkemesi kararlari ise masrafi davalidan alinmak üzere ayni yöntemle derhal ilân edilir.
Madde 24- Satisa sunulan bir seri malin ayipli olmasi durumunda Bakanlik, tüketiciler veya tüketici örgütleri, ayipli seri malin üretiminin ve satisinin durdurulmasi ve satis amaciyla elinde bulunduranlardan toplatilmasi için dava açabilir.
Satisa sunulan bir seri malin ayipli oldugunun mahkeme karari ile tespit edilmesi halinde, malin satisi geçici olarak durdurulur. Mahkeme kararinin teblig tarihinden itibaren en geç üç ay içinde malin ayibinin ortadan kaldirilmasi için üretici-imalatçi ve/veya ithalatçi firma uyarilir. Malin ayibinin ortadan kalkmasinin imkânsiz olmasi halinde mal, üretici-imalatçi ve/veya ithalatçi tarafindan toplanir veya toplattirilir. Toplatilan mallar tasidiklari risklere göre kismen veya tamamen imha edilir veya ettirilir.
Satisa sunulan bir seri malin, tüketicinin güvenligini tehlikeye sokan ayip tasimasi durumunda, 4703 sayili Ürünlere Iliskin Teknik Mevzuatin Hazirlanmasi ve Uygulanmasina Dair Kanun hükümleri saklidir.
Ayipli mallari satin alan tüketicilerin ugradiklari maddî ve manevî zararlar nedeniyle dava açma haklari saklidir.
4 üncü maddenin altinci fikrasi hükümlerine tâbi bir seri ayipli malin satisa arz edilmesi durumunda bu madde hükümleri uygulanmaz.
Madde 24/A- Gida ürünü olmamalarina ragmen, sahip olduklari sekil, koku, görünüm, ambalaj, etiket, hacim veya boyutlari nedeniyle olduklarindan farkli görünen ve bu sebeple de tüketiciler tarafindan gida ürünleriyle karistirilarak tüketicilerin sagligini ve güvenligini tehlikeye atan mallarin üretilmesi, pazarlanmasi, ithalati ve ihracati yasaktir.
Mal piyasaya sürülmüsse, 4703 sayili Ürünlere Iliskin Teknik Mevzuatin Hazirlanmasi ve Uygulanmasina Dair Kanun hükümleri uygulanir.
Oldugundan farkli görünen mali satin alan tüketicilerin ugradiklari maddi ve manevi zararlar nedeniyle dava açma haklari saklidir.
Madde 25-6 nci maddenin yedinci fikrasi uyarinca, Bakanlikça belirlenen usul ve esaslara aykiriligi tespit edilen her bir sözlesme için 50 Yeni Türk Lirası para cezasi uygulanir.
4 üncü maddenin yedinci fikrasinda, 5 inci maddede, 6 nci maddenin altinci fikrasinda, 6/A maddesinde, 6/B, 6/C maddeleri uyarinca Bakanlikça belirlenen usul ve esaslarda, 7 nci maddenin besinci fikrasinda, 9 uncu maddede, 9/A maddesinde, 10 uncu maddede, 10/A maddesinde, 11/A maddesinin ikinci ve dördüncü fikralarina, 12, 13, 14, 15 ve 27 nci maddelerde belirtilen yükümlülüklere aykiri hareket edenler hakkinda 100 Yeni Türk Lirası para cezasi uygulanir.
7 nci maddenin dördüncü ve altinci fikralari ile 8 inci maddede belirtilen yükümlülüklere aykiri hareket edenler hakkinda 250 Yeni Türk Lirası para cezasi uygulanir.
20 nci maddenin ikinci fikrasi uyarinca Bakanlikça tespit ve ilân olunan usul ve esaslara aykiriliga 500 Yeni Türk Lirası para cezasi uygulanir. Aykirilik ülke düzeyinde yayin yapan radyo ve televizyonlarca gerçeklestirilmisse cezanin on kati uygulanir.
18 inci maddeye aykiri hareket eden üretici-imalatçi ve ithalatçi hakkinda 1.000 Yeni Türk Lirası para cezasi, satici-saglayici hakkinda ise bu cezanin beste biri uygulanir.
19 uncu maddenin birinci fikrasina aykiri hareket edenler hakkinda 2.000 Yeni Türk Lirası para cezasi uygulanir.
11 inci maddeye aykiri hareket edenler hakkinda 5.000 Yeni Türk Lirası para cezasi uygulanir. Aykirilik ülke düzeyinde yayim yapan süreli yayin ile gerçeklesmisse cezanin yirmi kati uygulanir. Bakanlik, ayrica süreli yayin kurulusundan kampanyanin ve kampanyaya iliskin her türlü reklam ve ilânin durdurulmasini ister. Bu istege ragmen aykiriligin devami halinde, reklam ve ilânin durdurma zorunlulugunun dogdugu tarihten itibaren her sayi- gün için 100.000 Yeni Türk Lirası para cezasi uygulanir. Bakanlik, kampanyanin ve kampanyaya iliskin her türlü reklam ve ilânin durdurulmasi talebi ile Tüketici Mahkemesine basvurur.
16 nci maddeye aykiri hareket edenler hakkinda üç aya kadar tedbiren durdurma ve/veya durdurma ve/veya düzeltme ve/veya 3.500 Yeni Türk Lirası para cezasi uygulanir. Reklam Kurulu, ihlalin niteligine göre bu cezalari birlikte veya ayri ayri verebilir. 16 nci maddeye aykirilik, ülke düzeyinde yayin yapan yazili, sözlü, görsel ve sair araçlar ile gerçeklesmis ise, para cezasi on kati olarak uygulanir.
7 nci maddenin yedinci ve sekizinci fikralarina aykiri hareket edenlere, kampanya konusu mal veya hizmetin fatura bedeli oraninda para cezasi uygulanir. Kampanyayi düzenleyen, tüketici kampanyadan ayrildiginda, para iadesinde bulunursa bu ceza uygulanmaz.
7 nci maddenin ikinci fikrasina aykiri hareket edenlere, 7 nci madde hükümlerine uygun kampanya düzenlemeleri için bir hafta süre taninir. Bu sürenin bitiminde aykiriligin devam ettiginin tespiti halinde, bu hükme aykiri hareket edenlerle 24 ve 24/A maddelerinde belirtilen yükümlülüklere aykiri hareket edenlere 50.000 Yeni Türk Lirası lira para cezasi uygulanir.
Yukaridaki fikralarda belirtilen para cezalari, fiilin bir yil içerisinde tekrari halinde iki misli olarak uygulanir. Para cezalari her yil basinda 765 sayili Türk Ceza Kanununun ek 2 nci madde hükümleri uyarinca artirilir. Bu Kanunda yazili fiiller hakkinda diger kanunlarda da para cezasi öngörülmüsse agir olan ceza uygulanir.
Madde 26- 25 inci maddenin bir, dört, yedi, sekiz, dokuz ve onuncu fikralarindaki cezalar Bakanlik tarafindan, diger fikralarindaki cezalar o yerin mülki amiri tarafindan uygulanir.
Bu Kanunda düzenlenen her türlü para cezasi, idari niteliktedir. Bu cezalara karsi teblig tarihinden itibaren en geç yedi gün içerisinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. Itiraz, idarece verilen cezanin yerine getirilmesini durdurmaz.
25 inci maddeye göre verilen para cezalari, Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.
Sürekli veya tekrarlanan ihlaller söz konusu ise süre, ihlalin sona erdigi ya da en son tekrarlandigi günden itibaren baslar. Karar aleyhine yargi yoluna basvurulmus olmasi tahsil zamanasimini keser.
Cezalar, cezayi vermeye yetkili merci tarafindan yedi gün içerisinde ilgilinin mensup oldugu meslek kurulusuna bildirilir.
Madde 27- Bu Kanunun uygulamasinda, Bakanlik müfettisleri ve kontrolörleri ile Bakanlikça ve belediyelerce görevlendirilecek personel; fabrika, magaza, dükkan, ticarethane, depo, ambar gibi her türlü mal konulan ve/veya satilan veya hizmet sunulan yerlerde denetleme, inceleme ve arastirma yapmaya yetkilidirler.
Bu Kanunun kapsamina giren hususlarda yetkili ve görevli kisi ve kuruluslara her türlü bilgi ve belgelerin dogru olarak gösterilmesi ve asil ve onayli kopyalarinin verilmesi zorunludur.
Madde 28- Bakanlik ilaç, müstahzar, kozmetik ve gida maddeleri analizleri hariç olmak üzere, bu Kanunun uygulanmasi için resmi ve özel kuruluslarin kurulu bulunan laboratuvarlarindan yararlanabilir.
Bakanlikça yapilan denetimler sirasinda alinan numunelerin test ve muayeneleri resmi veya özel kurulus laboratuvarlarinda yaptirilabilir. Test ve muayene ücretleri 29 uncu maddedeki özel ödenekten karsilanir. Test ve muayene sonuçlarinin ilgili standarda veya teknik düzenlemeye aykiri çikmasi halinde buna iliskin tüm giderler üretici veya ithalatçi tarafindan ödenir. Bu giderler, 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun hükümlerine göre tahsil olunur. Tahsil olunan test ve muayene ücretleri 29 uncu maddede düzenlenen esaslara göre bütçeye özel gelir kaydedilir.
Madde 29- Tüketici Konseyi, tüketici sorunlari hakem heyetleri ve Reklam Kurulunun kurulus ve çalismalarina iliskin masraflar, tüketici dernekleri ve bunlarin üst kuruluslarina yapilacak maddi yardimlar, Bakanligin tüketicinin korunmasi amacina yönelik masraflari, sair harcamalar ve usul ve esaslari Maliye Bakanliginin uygun görüsü üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanliginca tespit edilecek miktarlarda personele yapilacak ek ödemede;
a) Bakanlik bütçesine konulacak ödenekten,
b) Yeni kurulacak olan anonim ve limited sirket statüsündeki tüm ortakliklarin sermayelerinin ve sermaye artirimi halinde, artan kismin binde biri nispetinde yapilacak ödemelerden karsilanir. (b) bendinde belirtilen gelirler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi veya muhabiri olan T.C. Ziraat Bankasi nezdinde açilacak hesapta toplanir. Bu hesapta toplanan tutarlarin yüzde altmisi Sanayi ve Ticaret Bakanligi Merkez Saymanlik Müdürlügü hesabina, yüzde kirki Rekabet Kurumu hesabina her ay sonunda aktarilir.
Merkez Saymanlik Müdürlügü hesabina aktarilan tutarlar bir yandan bütçeye özel gelir, diger yandan Maliye Bakanliginca, Sanayi ve Ticaret Bakanligi bütçesinde mevcut veya yeni açilacak tertiplere özel ödenek kaydedilir.
Bakanlik bütçesine özel ödenek olarak kaydedilen tutarlardan bir kismi; en az bes yildir faaliyette bulunan ticari, siyasi ve idari kuruluslardan bagimsiz tüketici dernekleri ile bunlarin üst kuruluslarinin yapacagi faaliyetleri içeren projelerin desteklenmesinde kullanilir. Bu hesaptan, tüketici dernekleri ve bunlarin üst kuruluslarinin yönetim ve denetim kurullarinda görev alanlara huzur hakki ve maas adi altinda herhangi bir ödeme yapilamaz. Bu hesaptan yararlanacak tüketici dernekleri ve bunlarin üst kuruluslarinin tasiyacagi diger kriterler, Sanayi ve Ticaret Bakanligi ile Maliye Bakanliginin birlikte hazirlayacagi bir yönetmelikle düzenlenir.
Bu suretle özel ödenek kaydedilen miktarlardan yili içerisinde harcanmayan tutarlari ertesi yil bütçesine devren özel gelir ve özel ödenek kaydetmeye Maliye Bakani yetkilidir.
Madde 30- Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde genel hükümler uygulanir.
Madde 31- Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler, Kanunun yayimi tarihinden itibaren bir yil içerisinde ilgili kamu kuruluslari, mesleki üst kuruluslar ve tüketici örgütlerinin görüsleri alinarak Bakanlikça çikarilir. Bakanlik, bu Kanunun uygulanmasiyla ilgili olarak mevzuat çerçevesinde gerekli tedbirleri almaya ve düzenlemeleri yapmaya yetkilidir.
Madde 32-3489 sayili Pazarliksiz Satis Mecburiyetine Dair Kanun, 632 sayili Ithal veya Yurt Içinde Imal Edilen Tasit Araçlari, Motor, Makina Alet ve Cihazlarin Tanitmalik ile Birlikte Satisi Hakkinda Kanun, 3003 sayili Endüstriyel Mamulatin Maliyet ve Satis Fiyatlarinin Kontrolü ve Tespiti Hakkinda Kanun yürürlükten kaldirilmistir.
Geçici Madde 1- Bu Kanunun yayimindan önce borçlunun temerrüdü nedeniyle ödenmeyerek icra takibi asamasina gelen veya icra takibine konu edilen kredi karti borçlari, temerrüt tarihindeki ana paraya, yillik yüzde elliyi geçmemek üzere gecikme faizi uygulanmak suretiyle oniki esit taksitte ödenir.
Kredi karti borçlari nedeniyle gerçeklestirilen her türlü takip, yukarida yer alan hükme göre ilk taksidin ödenmesiyle durur ve son taksidin ödenmesiyle birlikte tüm sonuçlariyla ortadan kalkar.
Bu madde hükümleri, tüketicinin kredi verene, Kanunun yayimi tarihinden itibaren otuz gün içinde yazili müracaat etmesi halinde uygulanir.
Madde 33- Bu Kanunun; 29 nci maddesi ile geçici 1 inci maddesi yayimi tarihinde, diger maddeleri ise yayimi tarihinden itibaren üç ay sonra yürürlüge girer.
Madde 34- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. Kargo Ücret Hakları
Ayıplı Ürün ve Yanlış Gönderim Olan Siparişlerde Kargo Ücreti Tarafımızdan Ödenecektir. Ancak; Doğru Gelen Ürün Değişim ve İade Durumlarında Kargo Ücreti Tarafınızdan Ödenecektir.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) uyarınca, gerçek bir kişinin kimliğini belirli ya da belirlenebilir bir hale getirmeye yarayan her türlü bilgi kişisel veri kapsamındadır. CİVİL MAĞAZACILIK AŞ nezdindeki kişisel verileriniz aşağıda açıklanan işlenme amaçları, hukuki nedenleri, toplanma yöntemleri, kimlere ve hangi amaçlarla aktarılabileceği ve gerek bunlara bağlı gerekse bunlardan bağımsız olarak KVKK kapsamında size tanınan haklara ilişkin olarak sizleri bilgilendirmek istiyoruz.
CİVİL MAĞAZACILIK AŞ tarafından veri sorumlusu sıfatı ile, KVKK ve ilgili diğer mevzuattan kaynaklanan yasal yükümlülüklerimiz çerçevesinde; internet sitesi, mobil uygulamalar, çağrı merkezi, mağazalar, sosyal medya mecraları, doğrudan veya yetkilendirilmiş iletişim kanalları ve fiziki kanallar gibi farklı kanallarda icra edilen üretim ve tadilat süreçlerindeki yöntemlerle; bu kanalları kullanarak sizlere kaliteli hizmetlerimizi sunmak ve bu çerçevede iş ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek noktasında uygulama imkanı bulan ilgili mevzuat, sözleşme, talep, ticari teamül ve dürüstlük kurallarına dayalı olarak ortaya çıkan ve icra edilen hukuki sebepler çerçevesinde açık rızaya bağlı sözlü, yazılı ya da elektronik yöntemlerle kişisel verileriniz, özel nitelikli kişisel veriler de dahil olmak üzere toplanmaktadır. Bu kapsamda kişisel verileriniz, CİVİL MAĞAZACILIK AŞ veya CİVİL MAĞAZACILIK AŞ adına veri işleyen gerçek ya da tüzel kişiler tarafından, sayılanlarla sınırlı olmamak üzere, yazılı veya elektronik olarak, aşağıda belirtilen yöntemlerle toplanabilir;
CİVİL MAĞAZACILIK AŞ olarak, veri sorumlusu sıfatı ile çağrı merkezlerimiz, yazılı iletişim kanallarımız, sosyal medya sayfalarımız, mobil iletişim kanalları, mağaza içi iletişim kanalları ve/veya bunlarla sınırlı olmamak üzere her türlü kanallar aracılığı ile; açık rızanız ile elde ettiğimiz kişisel ve/veya özel nitelikli kişisel verileriniz tamamen veya kısmen elde edilebilir, kaydedilebilir, saklanabilir, depolanabilir, değiştirilebilir, güncellenebilir, periyodik olarak kontrol edilebilir, yeniden düzenlenebilir, sınıflandırılabilir, işlendikleri amaç için gerekli olan ya da ilgili kanunda öngörülen süre kadar muhafaza edilebilir, kanuni ya da hizmete bağlı fiili gereklilikler halinde CİVİL MAĞAZACILIK AŞ’nin birlikte çalıştığı özel- tüzel kişilerle, grup şirketleri veya işbirliği yaptığı şirketlerle ya da kanunen yükümlü olduğu kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve/veya Türkiye'de veya yurt dışında mukim olan ilgili 3. kişi gerçek kişi/tüzel kişilerle paylaşılabilir/devredilebilir, kanuni ya da hizmete bağlı fiili gereklilikler halinde yurtdışına aktarılabilir. CİVİL MAĞAZACILIK AŞ müşterilerinin markalarımızın hizmetlerinden faydalanabilmesi, onayınız halinde ticari ve pazarlama stratejilerimizi belirlemek, geliştirmek amacı ile kampanyalarımız hakkında sizleri bilgilendirmek, öneri ve şikayetlerinizi kayıt altına alabilmek, sizleri daha iyi tanıyarak ihtiyaçlarınız doğrultusunda hizmet vermek, satış, pazarlama, reklam ve tanıtım faaliyetlerimizin yürütülmesinde öncülük etmeniz, satış ve pazarlama faaliyetleri için yapılacak analizler ve profilleme çalışmalarını yapabilmemiz, sizlere daha iyi hizmet standartları oluşturabilmek, CİVİL MAĞAZACILIK AŞ ticari ve iş stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması gibi amaçlarla ve her halükarda 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak kişisel verilerinizi işleyebileceğimizi bilginize sunarız.
CİVİL MAĞAZACILIK AŞ söz konusu kişisel verilerinizi sadece; açık rızanıza istinaden veya 6698 sayılı Kanun’da ve ilgili mevzuatta belirtilen güvenlik ve gizlilik esasları çerçevesinde yeterli önlemler alınmak kaydıyla yurt içinde ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınması kaydıyla yurt dışında, Şirket faaliyetlerinin yürütülmesi, veri sahipleri ile müşterilerimiz arasındaki iş ilişkisinin sağlanması ve/veya bu amaçla görüşmeler yapılması, hizmetler, fırsat ve olanaklar sunulması ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla; grup şirketlerimiz, iş ortaklarımız, iş bağlantılarımız, bayilerimiz, mağazalarımız, franchiselerimiz, Kullandığımız bilişim teknolojileri gereği, yurt içinde ya da yurtdışında bulunan sunucular ve bu sunucu desteğini veren firmalar ile fiziksel server ve/veya bulut hizmeti aldığımız yurt içi/yurt dışı kişi ve kurumlar, Şirketimiz adına veri işleyen, müşteri memnuniyeti ölçümleme, profilleme desteği veren, satış ve pazarlama alanında kişisel verilerin işlenmesi gereken konularda destek veren firmalar, faaliyetlerimizin gereği anlaşmalı olduğumuz ve hizmet sunduğumuz müşteriler, tedarikçiler, denetim şirketleri veya yasal bir zorunluluk gereği bu verileri talep etmeye yetkili olan kamu kurum veya kuruluşları, bunlarla sınırlı olmamak üzere ilgili diğer otoriteler ile paylaşabilecektir.
CİVİL MAĞAZACILIK AŞ ilgili kişilerin aşağıdaki taleplerine karşılık verecektir: a) CİVİL MAĞAZACILIK AŞ ’nin kendilerine ilişkin kişisel verileri işleyip işlemediğini ve hangi kişisel verileri işlediğini öğrenme, b) İşleme faaliyetinin amaçlarına ilişkin bilgi alma, c) CİVİL MAĞAZACILIK AŞ ’nin yurt içinde veya yurt dışında kişisel verileri aktardığı üçüncü kişileri bilme, d) Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme, e) Kanun’a uygun olarak kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme, f) Kişisel verilerin düzeltilmesi, silinmesi ya da yok edilmesi talebi halinde; yapılan işlemlerin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme, g) İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme ve h) Kişisel verilerinin birer kopyasını alma.
Görüş ve sorularınızla ilgili bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ünvan : CİVİL MAĞAZACILIK AŞ Mersis no : 0211068706717962 E-mail adresi : civilkvkk@civil.com.tr Posta adresi : Cumhuriyet Mah. Cihan Sok. No:20 Çayırova/KOCAELİ
Toptan Satış hakkında detaylı bilgi almak için bize b2b@civilkids.com mail adresimiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Whatsapp, telefon veya İstanbul/Merter’de bulunan mağazamız aracılığıyla da sipariş verebilirsiniz Toptan satışlarımız sadece yurt dışında geçerlidir.
Telefon: 00902125530001
Whatsapp no: 00905414592525 / 00905414582525
B2B Web-Sitemiz: www.civilkids.com
E-mail: b2b@civilkids.com
Adres: Mehmet Nesih Özmen Mah. Kasım Sok. No:27 Merter /İstanbul
For further information about wholesale, please contact us via “b2b@civilkids.com” . You can also place your order via Whatsapp, phone, e-mail or you can just visit our Wholesale store in Merter/Istanbul.
Phone: 00902125530001
Whatsapp no:00905414592525/00905414582525
B2B Web-Site: www.civilkids.com
Address: Mehmet Nesih Özmen District. Kasım St. No: 27 Merter/Istanbul
По вопросам, связанных с оптовой торговлей и размещению своих заказов, вы можете связаться с нами в нашем центре оптовой торговли в районе Мертер г. Стамбула. Наша контактная информация: Электронная почта: b2b@civilkids.com Ватсап : +90 541 459 25 25 / +90 541 458 25 25 Веб-сайт для оптовиков: www.civilkids.com Наш адрес: Мехмет Несих Озмен махаллеси, Касым сокак, No:27, Мертер/Гюнгёрен, Стамбул Адрес Мехмет несих озмен , район мертер по улетцы Касым /27 город и Станбул.
تجارة الجملة من أجل معرفة كل ما يخص تجارة الجملة يمكنكم التواصل عبر الايميل b2b@civilkids.com.ايضا يمكنكم التواصل والتسوق مع متجرنا في مرتر /اسطنبول الهاتف:00902125530001 الواتساب:00905414582525/009054145922525 الانترنت
الواتساب: www.civilkids.com
االايميل: b2b@civilkids.com
الموقع: Mehmet Nesih Özmen Mah. Kasım Sok. no:27 Merter/İstanbul
CİVİL MAĞAZACILIK AŞ olarak; müşterilerimiz, tedarikçilerimiz ve çalışanlarımız dahil gerçek kişilerin kişisel verilerinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve insan haklarına ilişkin ülkemizin tarafı olduğu uluslararası sözleşmeler ile 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) başta olmak üzere ilgili mevzuata uygun olarak işlenmesi ve verisi işlenen ilgili kişilerin haklarını etkin şekilde kullanılmasının sağlanması önceliğimizdir. Bu nedenle, sayılanlarla sınırlı olmamak üzere; çalışanlarımızın, tedarikçilerimizin, müşterilerimizin, internet sitemizi ve mobil uygulamalarımızı ziyaret eden kullanıcılarımızın, kısacası faaliyetlerimiz sırasında edindiğimiz tüm kişisel verilere ilişkin verinin işlenmesi, saklanması, aktarılmasına ilişkin işlemleri CİVİL Kişisel Veri Saklama ve İmha Politikasına (“Politika”) göre gerçekleştirmekteyiz. Kişisel verilerin korunması ve kişisel verileri toplanan gerçek kişilerin temel hak ve hürriyetlerinin gözetilmesi kişisel verilerin işlenmesine ilişkin politikamızın temel prensibidir. Bu nedenle kişisel verinin işlendiği tüm faaliyetlerimizi, özel hayatın gizliliğinin korunması, haberleşmenin gizliliği, düşünce ve inanç özgürlüğü, etkili kanun yollarını kullanma haklarını gözeterek sürdürmekteyiz. Kişisel verilerin korunması için mevzuat ve güncel teknolojiye uygun şekilde ilgili verinin niteliğinin gerektirdiği tüm idari ve teknik koruma tedbirlerini almaktayız. İşbu Politika, ticari veya sosyal sorumluluk ve benzeri faaliyetlerimiz sırasında paylaşılan kişisel verilerin KVKK'da anılan ilkeler çerçevesinde işlenmesi, saklanması, aktarılması ve silinmesi ya da anonim hale getirilmesine dair izlediğimiz yöntemleri açıklamaktadır.
Müşterilerimiz, çalışanlarımız, tedarikçilerimiz, üçüncü kişiler de dahil olmak üzere Şirket tarafından işlenen tüm kişisel veriler bu Politika'nın kapsamındadır.
Politikamız, Şirket'in sahibi olduğu ya da Şirket tarafından yönetilen, tüm kişisel verilerin işlenmesine yönelik faaliyetlerde uygulanmakta olup KVKK ve kişisel verilere ilişkin ilgili diğer mevzuat ve bu alandaki uluslararası standartlar gözetilerek ele alınmış ve hazırlanmıştır.
Bu bölümde Politika'da geçen özel terim ve deyimler, kavramlar, kısaltmalar vb. kısaca açıklanır.
• CİVİL: CİVİL MAĞAZACILIK AŞ • Açık Rıza: Belirli bir konuya ilişkin, bilgilendirilmeye ve özgür iradeye dayanan, tereddüte yer bırakmayacak açıklıkta, sadece o işlemle sınırlı olarak verilen onay. • Anonim Hale Getirme: Kişisel verilerin, başka verilerle eşleştirilerek dahi hiçbir surette kimliği belirli veya belirlenebilir bir gerçek kişiye ilişkilendirilemeyecek hale getirilmesidir. • Çalışan: Şirket Personeli. • Kişisel Veri Sahibi (İlgili Kişi): Kişisel verisi işlenen gerçek kişi. • Kişisel Veri: Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi. • Özel Nitelikli Kişisel Veri: Kişilerin, ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi, veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf yada sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkumiyeti, ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri. • Kişisel Verilerin İşlenmesi: Kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, saklanması, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hale getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlem. • Veri İşleyen: Veri sorumlusunun verdiği yetkiye dayanarak veri sorumlusu adına kişisel verileri işleyen gerçek veya tüzel kişi. • Veri Sorumlusu: Kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasında ve yönetilmesinden sorumlu gerçek veya tüzel kişi. • KVK Kurulu: Kişisel Verileri Koruma Kurulu. • KVK Kurumu: Kişisel Verileri Koruma Kurumu. • CİVİL KVK Kurulu: CİVİL Kişisel Verileri Koruma Kurulu • KVKK: 7 Nisan 2016 tarihli ve 29677 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu. • Politika: CİVİL Kişisel Veri Saklama ve İmha Politikası.
Yönetim Kurulu, Politika'ya, kural ve düzenlemelere uyulmaması durumunda bildirim, inceleme ve yaptırım mekanizmalarının belirlenmesi ve işletilmesinin üst gözetiminden sorumludur.
Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası Yönetim Kurulu tarafından onaylanmıştır. Politikanın oluşturulmasının, uygulanmasının ve gerektiğinde güncellenmesinin sağlanması konusunda yetkili onay mekanizmasıdır.
İşbu Politikanın hazırlanması, geliştirilmesi, yürütülmesi ve güncellenmesinden, CİVİL KVK Kurulu sorumludur. CİVİL KVK Kurulu; Reklam ve Pazarlama Müdürü, Finans Müdürü, İnsan Kaynakları Müdürü, Bilgi İşlem Müdürü, E-Ticaret Direktörü’nden oluşur.
CİVİL KVK Kurulu; bu Politika'yı gerektiğinde güncelliği ve geliştirme ihtiyaçları açısından değerlendirir. Hazırlanan dokümanın kurum portalında yayınlanması, kurum içinde dağıtılması ve internet sitesinde yayınlanması CİVİL KVK Kurulu sorumluluğundadır.
KVKK uyarınca veri sorumlusu olarak kişisel verilerin korunması ve işlenmesi kapsamında hukuki yükümlülükler aşağıda sıralanmıştır:
Veri sorumlusu olarak kişisel verileri toplarken;
• Kişisel verilerinizin hangi amaçla işleneceği, • Kimliğimiz, varsa temsilcimizin kimliğine ilişkin bilgiler, • İşlenen kişisel verilerinizin kimlere ve hangi amaçla aktarılabileceği, • Verileri toplama yöntemimiz ve hukuki sebebi, • Kanundan doğan haklar hususlarında İlgili Kişi'yi aydınlatma yükümlülüğümüz bulunmaktadır. Şirket olarak kamuoyuna açık olan işbu Politika'mızın açık, anlaşılır, kolay erişebilir olmasına özen göstermekteyiz.
Veri sorumlusu olarak uhdemizde bulunan kişisel verilerin güvenliğini sağlamak için mevzuatta öngörülen idari ve teknik tedbirleri almaktayız. Veri güvenliğine ilişkin yükümlülükler ve alınan tedbirler işbu Politika'nın 9. ve 10. bölümlerinde detaylandırılmaktadır.
Kişisel veriler; kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgilerdir. Kişisel verilerin koruması sadece gerçek kişiler ile ilgili olup tüzel kişilere ait, içerisinde gerçek kişiye ilişkin bilgi içermeyen bilgiler kişisel veri koruması dışında bırakılmıştır. Bu nedenle işbu Politika tüzel kişilere ait verilere uygulanmaz.
Kişilerin, ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları ile kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf yada sendika üyelikleri, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkumiyeti, ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri özel nitelikli kişisel verilerdir.
Kişisel verileri aşağıda yer alan ilkeler uyarınca işlemekteyiz.
Kişisel verileri dürüstlük kurallarına uygun, şeffaf ve aydınlatma yükümlülüğümüz çerçevesinde işlemekteyiz.
İşlenen verilerin doğru ve güncel olmasını sağlamak için veri işleme prosedürlerimizde gerekli tedbirleri alırız. Kişisel Veri Sahibi'ne de verilerini güncellemesi ve var ise işlenen verilerindeki hataları düzeltmesi için bize başvurmasına olanak sunarız.
Şirket olarak kişisel verileri kapsamı ve içeriği açıkça belirlenmiş, mevzuat ve ticari hayatın olağan akışı çerçevesinde faaliyetlerimizi sürdürmek için belirlenen meşru amaçlarımız dahilinde işlemekteyiz.
Kişisel verileri açık ve kesin olarak belirlediğimiz amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olarak işlemekteyiz.
İlgili olmayan veya işlenmesine ihtiyaç duyulmayan kişisel verilerin işlenmesinden kaçınmaktayız. Bu nedenle, yasal gereklilik olmadığı sürece özel nitelikte kişisel verileri işlememekte veya işlememiz gerektiğinde konuya ilişkin açık rıza almaktayız.
Mevzuattaki birçok düzenleme kişisel verilerin belirli bir süre saklanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle, işlediğimiz kişisel verileri ilgili mevzuatta öngörülen veya kişisel verilerin işlenme amaçları için gerekli olan süre kadar saklamaktayız.
Mevzuatta öngörülen saklama süresinin sona ermesi veya işleme amacının ortadan kalması durumunda kişisel verileri silmekte, yok etmekte veya anonim hale getirmekteyiz. Saklama sürelerine ilişkin ilke ve prosedürlerimiz işbu Politika'nın 9.1. maddesinde detaylandırılmaktadır.
• Faaliyetlerimizi yürütmek, • Sözleşme kapsamında ve hizmet standartları çerçevesinde destek hizmeti sağlamak, • Üyelerimizin/ziyaretçilerimizin tercih ve ihtiyaçlarını tespit etmek ve verdiğimiz hizmetleri bu kapsamda şekillendirmek, güncellemek, • Yasal düzenlemelerin gerektirdiği veya zorunlu kıldığı şekilde, hukuki yükümlülüklerimizi yerine getirilmesini sağlamak, • Pazar araştırmaları ve istatistiksel çalışmalar yapabilmek, • Anket, yarışma, promosyon/kanal geliştirme ve sponsorluklar, • İş başvurularını değerlendirmek, • Şirket ile iş ilişkisinde bulanan kişiler ile irtibat sağlamak, • Pazarlama, • Yasal raporlama yapmak, • Faturalandırma, • CİVİL özelinde bayilerle iletişimi sağlamak, • Çağrı merkezi süreçlerini yönetmek, • Kurumsal iletişimi sağlamak, • Kişiye özel uygun iş ilanı ve istihdam ile ilgili bilgileri sunmak, • Elektronik posta ile bülten göndermek ya da bildirimler de bulunmaktır. • GSM Kurumları ile hat tahsisinde bilgi paylaşımında bulunmak
Özel nitelikli kişisel veriler kanunlarda öngörülen ve KVK Kurulu'nun öngördüğü idari ve teknik tedbirler alınarak ve açık rıza var ise, veya mevzuatın zorunlu kıldığı hallerde, tarafımızdan işlenir.
Sağlık ve cinsel hayata ilişkin özel nitelikli kişisel veriler, kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından işlenebilmekte olduğundan, tarafımızdan çalışanlarımızın verisi dışında işlenmez. Çalışanlarımıza ait bu tür veriler ise kanunlarda öngörülen kişilerce işlenebilir.
Çalışan adayı olarak yapacağınız başvurular sürecinde bizlerle paylaştığınız özgeçmiş, diploma v.b. sair evrakta yer alan kişisel verilerinizi iş başvurusu değerlendirilmesi amacıyla işlemekte, saklamakta ve aktarmaktayız. Çalışan adayı olarak paylaştığınız kişisel verilerin işlenmesi, aktarılması ve saklanması işbu Politika kapsamındadır.
Çalışan'a ait kişisel veriler; işbu Politika çerçevesinde toplanmakta, işlenmekte ve saklanmaktadır.
Civil Sanal Mağaza kapsamında;
• Ürünlerimiz hakkında online ortamda müşterilerimize detaylı bilgi vermek • Müşterilerimizin online ortamda ürün satın almasını sağlayan alt yapı hizmetleri sunulmaktadır.
Sorulan soruların içeriğinde üyelerimiz/ziyaretçilerimiz tarafından paylaşılan bilgiler kendi inisiyatiflerinde olup; söz konusu içerikler işbu Politika'nın 7.2. maddesinde yer alan işleme amaçlarımız kapsamında üyenin/ziyaretçinin açık rızası olmadan işlenebilir.
Bu platform kapsamında kişisel verilerin silinmesi, yok edilmesi veya anonim hale getirilmesi işbu Politika'nın 9. maddesi kapsamındadır.
CİVİL bünyesinde kullanılan NEBİM-V3 ve NEBİM-Winner ERP uygulamaları platformlarda;
• Mağazalarımızdan yapılan satışlarda TTK, VUK ve ikincil mevzuat kapsamında müşteri kayıtları yapılmakta, • Mağazamızı ziyaret eden ve ürün almayan potansiyel müşteri bilgileri işlenmekte, • Daha önce alışveriş yapan müşterilerimizin aldıkları ürünle ilgili değişim, tamir vs taleplerini yerine getirmek amacıyla veriler işlenmektedir.
Müşterilerimiz tarafından paylaşılan bilgiler kendi inisiyatiflerinde olup; söz konusu içerikler işbu Politika'nın 7.2. maddesinde yer alan işleme amaçlarımız kapsamında müşterilerimizin açık rızası olmadan işlenebilir.
CİVİL CRM Uygulaması kapsamında;
• Özel günlerde müşterilerimizi hatırlamak ve müşteriye özel kampanya bildiriminde bulunmak • Ürünlerimize yönelik tamir ve bakım hatırlatmalarının hatırlatılması • Müşterilerimizin memnuniyetini ölçmek amacıyla CRM hizmeti sunulmaktadır.
Aşağıda sayılan ve kanundan doğan istisnai hallerde açık rıza alınmadan kişisel verileri işleyebiliriz:
• Kanunlarda açıkça öngörülmesi; • Bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması; • Bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için veri işlemenin zorunlu olması; • Temel hak ve özgürlüklere zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusu olarak meşru menfaatlerimiz için verilerinizi işlememizin zorunlu olması.
Özel nitelikli kişisel verilerin İlgili Kişi'nin açık rızası olmadan işlenebileceği istisnai durumlar işbu Politika'nın 7.3 maddesinde belirtilmiştir.
Şirket olarak, kişisel verilerin aktarılması konusunda KVKK'da öngörülen ve KVK Kurulu tarafından alınan karar ve düzenlemelere uygun bir şekilde hareket etmekteyiz.
Mevzuatta yer alan istisnai haller saklı kalmak kaydıyla, kişisel veriler ve özel nitelikli veriler İlgili Kişi'nin açık rızası olmadan başka gerçek kişilere veya tüzel kişilere tarafımızdan aktarılmaz.
KVKK ve sair mevzuatın öngördüğü istisnai hallerde İlgili Kişi'nin açık rızası olmadan da veriler mevzuatta öngörülen şekilde ve sınırlarla bağlı olarak yetkili kılınan idari veya adli kurum veya kuruluşa aktarılabilir.
Ayrıca, mevzuatın öngördüğü istisnai haller ile; • Politika'nın 7.8. maddesinde açıklanan hallerde, • Özel nitelikli kişisel veriler hususunda Politika'nın 7.3. maddesinde sayılan hallerde, • KVK Kurul'unun ve ilgili mevzuatın öngördüğü tedbirlerin alınması ile birlikte İlgili Kişi'nin sağlığına ve cinsel hayatına ilişkin özel nitelikli kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlara, açık rıza aranmadan aktarılabilir.
Kişisel verileri kural olarak İlgili Kişi'nin açık rızası olmadan yurt dışına aktarılmaz. Ancak işbu Politika'nın 7.3. maddesinde yer alan istisnai hallerinin birinin var olduğu durumlarda yurt dışında bulunan üçüncü kişilerin ancak: • KVK Kurulu'nun ilan ettiği yeterli korumanın olduğu ülkelerde bulunması; • Yeterli korumanın olmadığı ülkelerde yer alması halinde Türkiye'de ve söz konusu yabancı ülkedeki veri sorumlularının yeterli bir korumayı yazılı olarak taahhüt etmeleri ve KVK Kurulu'nun iznin bulunması; hallerinde açık rıza olmadan kişisel veriler yurt dışında aktarılabilir.
İnternet sitesinin ve dijital platformlarının geliştirilmesi, anket yapmak, ziyaretçi ve üyelerin tercihlerine göre ürün ve hizmet çeşitliliğinin arttırılması, kullanıcı deneyimini ölçümlemek gibi amaçlar ile yurt dışında yer alan hizmet sağlayıcılar ile çalışmaktayız. Kişisel verilerin işlenmesi ve korunması hususunda işbirliği yaptığı hizmet sağlayıcıların ilgili politikalarının incelenmesi tavsiye edilir.
Kişisel veriler; • Tedarikçilerimize, • Topluluk şirketlerine, • Hukuken yetkili kamu kurum ve kuruluşlarına, • Hukuken yetkili özel hukuk kişilerine, • Hissedarlarımıza, • Franchise’lerimize, yukarıda açıklanan ilke ve kurallara göre aktarılabilir.
Kişisel verileri korumak için sayılanlarla sınırlı olmamak üzere; • Kişisel verilerin mevzuata uygun olarak işlenmesi ve saklanması için şirket içi teknik organizasyonu yapmakta, • Kişisel verilerinizin saklanacağı veri tabanlarının güvenliğini sağlamak için teknik altyapıyı oluşturmakta, • Oluşturulan teknik alt yapının süreçlerini takip etmekte ve denetimlerini yapmakta, • Teknik tedbirleri periyodik olarak güncellemekte ve yenilemekte, • Riskli durumlar için koruma sistemleri, güvenlik duvarı ve benzeri yazılımsal veya donanımsal güvenlik ürünleri kullanmakta ve teknolojik gelişmelere uygun güvenlik sistemleri kurmaktayız, • Teknik konularda uzman çalışanlar istihdam etmekteyiz.
Kişisel verilerinizi korumak için sayılanlarla sınırlı olmamak üzere; • Çalışanlarımızı kişisel verilerin hukuka uygun bir şekilde korunması ve işlenmesine ilişkin bilgilendirmekte ve eğitmekte, • Çalışanlarımız ile yaptığımız sözleşmelerde ve/veya oluşturduğumuz Politikalarda, şirket Çalışanlarımız tarafından kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesi durumlarında alınacak tedbirleri kayıt altına almakta, • Birlikte çalıştığımız veri işleyenler veya veri işleyenlerin ortaklarının kişisel verilerin işlenmesi faaliyetlerini denetlemekteyiz.
Kişisel verileri mevzuatta öngörülen saklama süreleri saklı kalmak kaydıyla, kişisel verilerin işleme amacının gerektirdiği süre boyunca saklamaktayız.
Kişisel verileri birden fazla amaç ile işlediğimiz hallerde, verinin işleme amaçlarının ortadan kalkması veya İlgili Kişi'nin talebi üzerine verilerin silinmesine mevzuatta bir engel olmaması durumunda veriler silinir, yok edilir veya anonimleştirilerek saklanır. Yok etme, silme veya anonimleştirme hususlarında mevzuat hükümleri ve KVK Kurul kararlarına uyulur.
• Kişisel verilerin silinmesi, yok edilmesi ve anonimleştirilmesi için teknik alt yapılar ve bunlara ilişkin denetim mekanizmaları oluşturmakta, • Kişisel verilerin güvenli şekilde saklanması için gerekli tedbirleri almakta, • Teknik uzmanlığı olan çalışanlar istihdam etmekte, • Oluşabilecek risklere karşı iş sürekliliği ve acil durum planları oluşturup bunların uygulanmasına ilişkin sistemler geliştirmekte, • Kişisel verilerin saklama alanlarına ilişkin teknolojik gelişmeler uyarınca güvenlik sistemleri kurmaktayız.
• Kişisel verilerin saklanması ile ilgili teknik ve idari riskler hakkında çalışanlarımızı bilgilendirerek farkındalık yaratmakta, • Kişisel verilerin saklanması için üçüncü kişilerle işbirliği yapılması durumunda kişisel verilerin aktarıldığı şirketler ile yapılan sözleşmelere; kişisel verilerin aktarıldığı kişilerin, aktarılan kişisel verilerin korunması ve güvenli saklanması amacıyla gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasına ilişkin hükümlere yer vermekteyiz.
Kişisel verilerin; • Hukuka aykırı işlenmesini önlemek, • Hukuka aykırı erişimini önlemek, • Hukuka uygun olarak saklanmasını sağlamak, için teknolojik olanaklar ve uygulama maliyetlerine göre idari ve teknik tedbirler almaktayız.
• Çalışanlarımızı kişisel verilerin hukuka uygun olarak işlenmesi hakkında eğitmekte ve bilgilendirmekte, • Şirketimizin yürüttüğü faaliyetler detaylı olarak tüm iş birimleri özelinde değerlendirilmekte, söz konusu değerlendirme sonucunda ilgili birimlerin gerçekleştirdiği ticari faaliyetler özelinde kişisel verileri işlemekte, • Kişisel verilerin işlenmesi amacıyla üçüncü kişilerle iş birliği yapıldığı hallerde kişisel verileri işleyen şirketler ile yapılan sözleşmelerde; kişisel verileri işleyen kişilerin gerekli güvenlik tedbirlerinin almasına ilişkin hükümlere yer vermekte, • Kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi veya veri sızıntısı olması halinde KVK Kurul'una durumu bildirerek bu hususta mevzuat tarafından öngörülen incelemeleri yapmakta ve tedbirleri almaktayız.
Kişisel verilerin hukuka aykırı erişimini engellemek için; • Teknik uzmanlığı olan çalışanlar istihdam etmekte, • Teknik tedbirleri periyodik olarak güncellemekte ve yenilemekte, • Şirketimiz içerisinde erişim yetkilendirme prosedürleri oluşturmakta, • Şirketimiz içerisinde kullanılmakta olan veri kayıt sistemlerini mevzuata uygun şekilde oluşturmakta ve periyodik olarak denetimlerini yapmakta, • Çalışanlarımızı kişisel verilere erişim, yetkilendirme hususlarında eğitmekte ve bilgilendirmekte, • Kişisel verilerin işlenmesi, saklanması gibi faaliyetler amacıyla üçüncü kişilerle iş birliği yapıldığı hallerde kişisel verilere erişim sağlayan şirketler ile yapılan sözleşmelerde; kişisel verilere erişim sağlayan kişilerin gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasına ilişkin hükümlere yer vermekte, • Kişisel verilere hukuka aykırı erişimi engellemeyi sağlamak üzere teknolojik gelişmeler dahilinde güvenlik sistemleri kurmaktayız.
Kişisel verilerin hukuka aykırı ifşasının engellenmesine yönelik idari ve teknik tedbirler almakta ve ilgili prosedürlerimize uygun şekilde bunları güncellemekteyiz. Kişisel verilerin yetkisiz olarak ifşa edildiğinin tespit etmemiz halinde bu durumu İlgili Kişi'ye ve KVK Kurul'una bildirmek için sistem ve alt yapılar oluşturmaktayız.
Aydınlatma yükümlülüğümüz kapsamında Kişisel Veri Sahibi'ni bilgilendirmekte ve bu bilgilendirmeye ilişkin sistem ve alt yapılar kurmaktayız. Kişisel Veri Sahibi'nin kişisel verilerinize ilişkin haklarını kullanması için gerekli olan teknik ve idari düzenlemeleri yapmaktayız.
Kişisel Veri Sahibi kişisel verileri üzerinde;
• Kişisel verilerin işlenip işlenmediğini öğrenme, • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme, • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme, • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme, • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması halinde bunların düzeltilmesini isteme, • Kişisel verilerin işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme, • Yukarıda bahsedilen düzeltme, silme veya yok etme işlemlerinin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme, haklarına sahiptir.
Kişisel Veri Sahibi, Kişisel verileri ile ilgili talebini KVK Kurul'u tarafından ayrı bir yöntem belirlenmesi halinde bu yöntem ile veya Cumhuriyet Mah. Cihan Sok. No:20 Çayırova/Kocaeli adresine şahsen, noter vasıtasıyla tebligat veya kayıtlı elektronik posta (KEP) yoluyla başvuru yapabilecektir.
Kişisel Veri Sahibi yukarıda belirtilen hakları kullanmak için yapacağı ve kullanmayı talep ettiği hakka ilişkin açıklamaların içeren başvuruda; talep edilen hususun açık ve anlaşılır olması, talep edilen konunun başvuranın şahsı ile ilgili olması veya başkası adına hareket ediliyor ise bu konuda özel olarak yetkili olması ve bu yetkinin belgelendirilmesi, ayrıca başvurunun kimlik ve adres bilgilerini içermesi ve başvuruya kimliğini tevsik edici belgelerin eklenmesi gerekmektedir.
Söz konusu talepler bireysel olarak yapılacak olup yetkisiz üçüncü kişilerin kişisel veriler ile ilgili yaptığı talepler değerlendirmeye alınmayacaktır.
Kişisel verilere ilişkin talepler, niteliğine göre en kısa sürede ve her halükarda en geç 30 (otuz) gün içinde ücretsiz olarak veya KVK Kurulu tarafından ücrete ilişkin yayınlanacak tarifedeki koşulların oluşması durumunda tarifedeki ücret mukabili sonuçlandırılır.
Başvuru sırasında veya başvuru değerlendirilirken ek bilgi ve belge talep edilmesi söz konusu olabilecektir.
Kişisel veriler ile ilgili başvurular;
• Kişisel verilerin resmi istatistik ile anonim hâle getirilmek suretiyle araştırma, planlama ve istatistik gibi amaçlarla işlenmesi, • Kişisel verilerin özel hayatın gizliliğini veya kişilik haklarını ihlal etmemek ya da suç teşkil etmemek kaydıyla, sanat, tarih, edebiyat veya bilimsel amaçlarla ya da ifade özgürlüğü kapsamında işlenmesi, • Kişisel Veri Sahibi tarafından alenileştiren kişisel verilerin işlenmesi, • Başvurunun haklı bir nedene dayanmaması, • Başvurunun ilgili mevzuata aykırı bir istem içermesi, • Başvuru usulüne uyulmaması, hallerinde gerekçelendirilerek reddedilir.
İşbu Politika'nın 11.2.1 maddesinde belirtilen cevaplandırma süresinin başlayabilmesi için yapılan taleplerin yazılı ve ıslak imzalı, noter vasıtasıyla tebligat veya kayıtlı elektronik posta (KEP) üzerinden gönderilmesi veya KVK Kurulu'nun belirlediği diğer yöntemlerle başvuranın kimliğinin tevsik edici bilgi ve belgelerle göndermeniz gerekmektedir.
Talep kabul edilir ise ilgili işlem uygulanır ve yazılı veya elektronik ortamda bildirim yapılır. Talebin reddi halinde ise, gerekçesi açıklanarak yazılı veya elektronik ortamda başvuru sahibine bildirilir.
Başvurunun reddedilmesi, verdiğimiz cevabı yetersiz bulunması veya süresinde cevap verilmemesi hallerinde; başvuru sahibinin cevabı öğrendiği tarihten itibaren 30 (otuz) gün ve her halde başvuru tarihinden itibaren 60 (altmış) gün içerisinde KVK Kurulu'na şikayette bulunma hakkı bulunmaktadır.
İşbu Politika basılı kağıt ve elektronik ortamda olmak üzere iki farklı ortamda saklanır.
İşbu Politika en az yılda bir kez gözden geçirilir ve ihtiyaç halinde güncellenir.
İşbu Politika Şirket internet sitesinde yayınlanmasının ardından yürürlüğe girmiş kabul edilir.
Yürürlükten kaldırılmasına karar verilmesi halinde, işbu Politika’nın ıslak imzalı eski nüshaları Hukuk Birimi tarafından iptal edilerek (iptal kaşesi vurulurak veya iptal yazılarak) imzalanır ve 5 yıl süre ile Hukuk birimi tarafından saklanır